Biden podpísal zákon chrániaci ázijské komunity v USA

Americký prezident Joe Biden podpísal vo štvrtok návrh zákona namierený na boj proti trestným činom z nenávisti voči Američanom ázijského pôvodu. Jeho podpisom tak tento zákon oficiálne vstúpil do platnosti.

21.05.2021 07:35
Joe Biden Foto:
Joe Biden
debata (14)

Návrh príslušného zákona schválili v stredu členovia Snemovne reprezentantov – dolnej komore amerického Kongresu, kde majú väčšinu demokrati – pomerom hlasov 364 ku 62. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, čo s jednomyseľnou podporou prešiel i v Senáte.

Američanov ázijského pôvodu, pôvodných obyvateľov Havaja, ako aj iných ostrovov v Tichom oceáne, či ich potomkov nazval Biden „rôznorodými a energickými komunitami, ktoré desaťročia pomáhali budovať tento národ“. Na oplátku sa im však často dostalo len diskriminácie a ignorácie, upozornil Biden na ceremónii v Bielom dome, kde tento zákon slávnostne podpísal.

útok, masážne salóny, Atlanta, USA Čítajte viac Útočník z Atlanty sa chcel zbaviť pokušenia, rasový motív útoku poprel

Schválenie tejto legislatívy teraz umožní urýchliť vyšetrovanie zločinov páchaných z nenávisti, ktorých cieľom sa počas koronavírusovej krízy vo zvýšenej miere stali obyvatelia ázijského pôvodu a tichomorských ostrovných štátov. Nový zákon má tiež regionálnym vládnym predstaviteľom poskytnúť nástroje, ako bojovať proti zločinom z nenávisti.

Len za rok 2020 bolo nahlásených viac ako 3800 incidentov súvisiacich s diskrimináciou a násilím voči ázijskej komunite, píše Jonhap.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA