Španielsko vrátilo viac ako 6600 migrantov naspäť do Maroka

Španielske úrady v piatok oznámili, že do Maroka vrátili viac ako 6600 z celkových vyše 8000 migrantov, ktorí sa tento týždeň dostali na územie španielskej enklávy Ceuta v severnej Afrike. Informovala o tom agentúra AP.

21.05.2021 17:53
Španielsko Maroko Migranti Ceuta Foto: ,
Maloletí migranti bez sprievodu sedia pred skladom používaným ako dočasný prístrešok v španielskej enkláve Ceuta v severnej Afrike v stredu 19. mája 2021.
debata (3)

Úrady už druhý deň po sebe nezaznamenali v Ceute žiadnych nových migrantov. Došlo k tomu po tom, ako Maroko posilnilo ostražitosť na svojej strane hraníc.

Stovky migrantov sa však v piatok pokúsili preniknúť do ďalšej španielskej enklávy Melilla cez múr, ktorý ju oddeľuje od Maroka, píše na svojej webovej stránke denník El País. Podarilo sa to približne 30.

Ceuta a Melilla sú dve malé španielske pobrežné teritóriá v severnej Afrike, ktoré od Maroka oddeľujú vysoké ploty z ostnatých drôtov, permanentne monitorované políciou. Ide o jediné pozemné hranice Európskej únie s Afrikou, v dôsledku čoho sa ich snažia prekonať mnohí migranti.

Rekordný počet migrantov prichádzajúcich do Ceuty zaznamenali v čase diplomatického napätia medzi Madridom a Rabatom, ktoré nastalo po tom, ako Španielsko s cieľom poskytnutia zdravotnej starostlivosti prijalo Ibráhima Gálího, vodcu hnutia bojujúceho za nezávislosť územia Západnej Sahary od Maroka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Maroko #migranti