Trump ho chcel kúpiť, za Bidena záujem opadol. USA už nestoja o kúpu Grónska

Spojené štáty už nestoja o kúpu Grónska. V posledný deň svojej zahraničnej cesty, ktorá sa zameriavala na región Arktídy, to vyhlásil americký šéf diplomacie Antony Blinken.

21.05.2021 22:01
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden.
debata (6)

Záujem o kúpu dánskeho autonómneho územia vyslovil ešte v roku 2019 vtedajší americký prezident Donald Trump, čo viedlo k diplomatickej roztržke s Dánskom.

„Som v Grónsku, pretože si Spojené štáty hlboko cenia naše partnerstvo a chcú ho ešte posilniť,“ povedal Blinken, ktorý na najväčší svetový ostrov prišiel na konci svojej cesty, počas ktorej sa zúčastnil rokovania Arktickej rady a tiež prvýkrát rokoval so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Antony Blinken, Sergej Lavrov Čítajte viac Prvé stretnutie Blinken - Lavrov: Podaná ruka aj výčitky

Blinken pritom zdôraznil, že neprišiel, aby Grónsko kúpil, čím sa odklonil od politiky predchádzajúcej administratívy. Na otázku, či USA definitívne vypustili všetky plány na nákup dánskeho autonómneho územia, odpovedal s úsmevom: „Môžem potvrdiť, že je to tak.“

Trump v auguste roku 2019 vyhlásil, že zvažuje kúpu Grónska, ktoré má štvrtinu rozlohy USA. „V podstate ho vlastní Dánsko,“ povedal vtedy. „Sme veľmi dobrí priatelia s Dánskom, chránime Dánsko rovnako ako chránime veľké časti sveta. (…) Strategicky je to zaujímavé a mali by sme záujem,“ dodal a prirovnal prípadnú dohodu k veľkej transakcii nehnuteľností, v ktorých celý život podnikal.

Grónsko, ľadovce, Arktída, zima Čítajte viac Trump o kúpe Grónska nežartoval. Keby bolo na predaj, stálo by miliardy

Dánska premiérka Mette Frederiksenová následne označila jeho špekulácie za absurdné a odkázala Trumpovi, že Grónsko nie je na predaj. Prezident USA potom zrušil svoju plánovanú cestu do Dánska, čo krátko ochladilo vzájomné vzťahy.

Grónsko Čítajte viac Trump nepríde, lebo Dáni nepredajú Grónsko

USA vlani otvorili konzulát v grónskom hlavnom meste Nuuk a prisľúbili vynaložiť asi 12 miliónov dolárov na tamojšie civilné projekty. Hoci Blinken v piatok hovoril o prípadnom zvýšení financovania pre Grónsko, nespomenul žiadne konkrétne plány.

Miestna vláda v Grónsku pritom tento týždeň hovorila o možnosti uzatvoriť s USA dohodu o voľnom obchode. „Chceme nájsť spôsoby, ako ešte viac posilniť obchodné vzťahy,“ povedal Blinken. Nový grónsky premiér Múte Egede povedal, že je „presvedčený, že toto desaťročie bude začiatkom novej éry vo vzťahoch medzi našimi krajinami“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #grónsko