Kúsok od tragédie. Dopravné lietadlá sa tesne vyhli zrážke nad KDR

Dopravné lietadlá portugalských aerolínií TAP a spoločnosti Ethiopian Airlines unikli o vlások zrážke nad územím Konžskej demokratickej republiky (KDR), uviedli vládne zdroje. V správe ich citovala tlačová agentúra AFP.

22.05.2021 18:02
debata (2)

„Mám veľmi znepokojujúcu informáciu, že vo vzdušnom priestore našej krajiny hrozilo veľké riziko katastrofy,“ napísal minister dopravy Cherubin Okende Senga v liste, ktorý mala možnosť vidieť AFP.

Podľa ministra sa incident stal v stredu a týkal sa medzinárodných letov dvoch lietadiel spoločností Ethiopian Airlines a TAP, ktoré sa len tesne vyhli zrážke v bode, kde sa pretínajú dve letecké trasy, a to nad mestom Lubumbashi.

Incident sa stal pre „nedostatočnú komunikáciu medzi oboma posádkami a letiskom v Lubumbashi“, uvádza sa v liste z 20. mája adresovanom riaditeľovi úradu pre leteckú dopravu (RVA).

Minister si vyžiadal správy

Stroj spoločnosti Ethiopian Airlines smeroval z etiópskej metropoly Addis Abeba do mesta Windhoek v Namíbii a lietadlo TAP letelo z mozambického hlavného mesta Maputo do portugalského Lisabonu.

Minister si vzhľadom na „hroziacu katastrofu“ vyžiadal správy o incidente a „celej situácii vo vzdušnom priestore“ KDR.

Konžská demokratická republika hraničí s deviatimi krajinami, jej obrovské územie má rozlohu 2,3 milióna štvorcových kilometrov a nachádza sa v strede afrického svetadielu.

KDR je ôsmou najchudobnejšou krajinou na svete, napriek obrovským prírodným zdrojom. Posledných 30 rokov je však ponorená do konfliktov a politických kríz, pričom ju trápi aj chronická korupcia a infraštruktúra sa často nachádza v pokročilom havarijnom stave.

Vlak, ZSSK Čítajte viac Pandémia v Európe okresala počty cestujúcich vo vzduchu i na železnici
2 debata chyba
Viac na túto tému: #letecká doprava #Konžská demokratická republika