Slávny Einsteinov rukopis vydražili za 1,2 milióna dolárov

Bostonská aukčná spoločnosť RR Auction oznámila, že list, v ktorom fyzik Albert Einstein napísal svoju rovnicu vyjadrujúcu vzťah medzi energiou a hmotnosťou telesa (E=mc2), predali na aukcii za viac ako 1,2 milióna dolárov.

22.05.2021 18:48
einstein Foto: ,
Slávny rukopis rovnice Alberta Einsteina.
debata (5)

RR Auction podľa svojich vyjadrení očakávala, že list by sa mohol predať za približne 400.000 dolárov. Dražba trvala od 13. do 20. mája.

„Je to dôležitý list z pohľadu fyziky i holografie,“ povedal Bobby Livingstone, výkonný viceprezident aukčného domu RR Auction. Livingstone túto Einsteinovu rovnicu označil za „najslávnejšiu na svete“.

EINSTEIN, list, dražba, Christies, Boh, Gutkind Čítajte viac Einsteinov 'list o Bohu' vydražili za 2,4 milióna dolárov

Rovnica vyjadruje, že energia sa rovná násobku času a druhej mocniny rýchlosti svetla (E=mc2).

List adresovaný poľsko-americkému fyzikovi Ludwikovi Silbersteinovi pochádza z októbra 1946 a bol súčasťou osobného archívu tohto vedca. Silberstein bol známy ako kritik a oponent niektorých Einsteinových teórií, píše AP.

Archivári z Einstein Papers Project (EPP) na Kalifornskom technologickom inštitúte (Caltech) a Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme (HUJI) podľa AP uviedli, že existujú už len tri ďalšie známe záznamy tejto rovnice, ktoré Einstein ručne napísal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Albert Einstein