Tisíce Francúzov vyšli do ulíc miest, aby podporili Palestínčanov

Niekoľko tisíc ľudí v sobotu vyšlo do ulíc Paríža a ďalších francúzskych miest, aby vyjadrili podporu Palestínčanom, ktorých v predchádzajúcich dňoch zasiahol konflikt s Izraelom v pásme Gazy.

22.05.2021 21:10
paríž, palestína Foto:
Protestujúci s palestínskou vlajkou na proteste v Paríži.
debata (2)

V piatok (21. mája) vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré 11-dňový konflikt medzi Izraelom a militantnými skupinami v pásme Gazy ukončilo.

„Prímerie túto otázku nevyrieši. Tento boj znepokojuje všetkých, ktorí sú viazaní hodnotami spravodlivosti, dôstojnosti a práva,“ povedal Bertrand Heilbronn, predseda francúzskeho združenia solidarity s Palestínou (Association France Palestine Solidarité – AFPS). AFPS organizovalo sobotňajšie zhromaždenia v Paríži a v ďalších mestách.

gaza Čítajte viac Do Gazy prúdi po 11 dňoch bojov humanitárna pomoc

Odborová organizácia Všeobecná konfederácia práce (CGT) uviedla, že na proteste v Paríži sa zúčastnilo až 4000 ľudí.

Účastníci vykrikovali heslá ako „Palestína bude žiť, Palestína zvíťazí“, „Izrael je vrah, (francúzsky prezident Emmanuel) Macron je spoluvinník“ a „Všetci sme Palestínčania“.

Majú právo na mier

Demonštrácie sa konali aj Štrasburgu na východe Francúzska, v severofrancúzskom Lille a v mestách Toulouse a Montpellier na juhu krajiny.

„Palestínčania majú právo žiť v mieri a mať vlastný štát. Izrael nás pripravuje o naše práva a naše domovy,“ povedal na zhromaždení v Štrasburgu Palestínčan, ktorého vyjadrenia sprostredkova­la AFP.

Izrael v bojoch podnikol stovky náletov proti cieľom militantov v palestínskej enkláve pásmo Gazy, pričom palestínske hnutie Hamas a ďalšie militantné skupiny vystrelil smerom na Izrael vyše 4000 rakiet.

Celkovo zahynulo v bojoch vyše 250 ľudí, drvivá väčšina z nich boli Palestínčania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Pásmo Gazy