Bomba ako zámienka. Lukašenko dostal opozičníka za mreže

Bieloruské úrady zadržali v nedeľu bývalého šéfredaktora opozičného spravodajského kanálu Nexta po tom, čo jeho lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v hlavnom meste Minsk. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vedenie kanálu Nexta.

23.05.2021 19:10 , aktualizované: 22:05
Raman Pratasevič Foto:
Raman Pratasevič na zábere z marca 2017.
debata (465)

Raman Pratasevič, ktorý v súčasnosti žije v exile, cestoval z Atén do litovského Vilniusu. Nexta uviedla, že na palube lietadla sa po jeho prehľadaní nenašla žiadna bomba. Vedenie opozičného kanála tiež dodalo, že Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný. Príkaz na pristátie lietadla mal podľa britskej stanice BBC dať samotný prezident Alexander Lukašenko.

Odklon nariadilo letisko

Prataševiča (26) spolu s druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live na sociálnej sieti Telegram Sciapanom Pucilom (22) zaradili bieloruské orgány vlani v novembri na zoznam teroristických organizácií. Urobili tam na základe skorších obvinení z organizovania hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia. Nexta však vtedy upozornila, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

Obaja boli tiež pridaní na zoznamy medzinárodne hľadaných osôb v Bielorusku a v Rusku, ktoré podporuje Lukašenkov režim. V súčasnosti žijú obaja v exile vo Varšave.

Spoločnosť Ryanair uviedla, že bola bieloruským riadením letovej prevádzky informovaná o potenciálnej hrozbe na palube jedného zo svojich lietadiel a bol jej nariadený odklon lietadla do Minska. Na palube ale nič neobvyklé nájdené nebolo. Pratasevič bol zadržaný, ostatní pasažieri prešli bezpečnostnou kontrolou a bolo im dovolené pokračovať do koncovej destinácie.

Zdroj informácií o protestoch

Nexta a jeho sesterský kanál Nexta Live sú momentálne zrejme najznámejšími zdrojmi informácií o aktivitách bieloruskej opozície. Obrovskú popularitu získali počas protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb a prívržencom opozície často slúžia aj na ich vzájomnú koordináciu. Bieloruský súd v októbri označil kanál Nexta Live za „extrémistický“ a nariadil jeho zablokovanie.

Bielorusko / Minsk / Protesty / Lukašenko / Čítajte viac V Bielorusku zablokovali populárny spravodajský portál, ktorý mapoval protesty proti Lukašenkovi

Mohutné protesty v Bielorusku vypukli po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta a podľa ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko. Opozícia ich výsledky však neuznáva a tvrdí, že víťazkou je jej kandidátka Sviatlana Cichanovská.

Exilová líderka bieloruskej opozície Cichanovská krátko po núdzovom pristátí lietadla na Telegrame napísala, že je „absolútne jasné“, že šlo o zásah bieloruských tajných služieb v snahe zadržať Prataseviča. Cichanovská a Nexta tiež pripomenuli, že Pratasevičovi hrozí v Bielorusku trest smrti.

EÚ zváži sankcie

Lídri 27 členských krajín Európskej únie budú v pondelok na samite v Bruseli diskutovať o celom incidente a budú zvažovať aj uvalenie sankcií na bieloruský režim.

Lídri už mali naplánovaný dvojdňový samit, ktorý sa začne v pondelok, a mali diskutovať o pandémii ochorenia COVID-19, o Rusku a klimatickej zmene.

Hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela však oznámil, že na programe budú kroky Bieloruska z nedele, keď prinútilo civilné lietadlo smerujúce z Atén do Litvy pristáť v Minsku. Bieloruské úrady uviedli falošnú zámienku „teroristickej hrozby“. Na palube lietadla bol bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta, Raman Pratasevič, ktorého zatkli.

„Pri tejto príležitosti sa bude diskutovať o následkoch a prípadných sankciách,“ napísal na Twitteri hovorca Michela, Barend Leyts.

Korčok žiada okamžité prepustenie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok „vynútené pristátie“ letu na letisku v Minsku, ktoré nariadil bieloruský režim „pod politicky motivovanou zámienkou teroristickej hrozby“ odsúdil. Minister Korčok to napísal sociálnej sieti Twitter.

Doplnil, že žiada „okamžité prepustenie lietadla a všetkých pasažierov“ vrátane tých, ktorí boli nezákonne zadržaní.

Najvyšší predstavitelia Európskej únie (EÚ) varovali v nedeľu bieloruskú vládu, že je zodpovedná za bezpečnosť všetkých pasažierov odkloneného lietadla. „Všetkým cestujúcim musí byť okamžite umožnené pokračovať v ich ceste do Vilniusu a ich bezpečnosť musí byť zaručená," napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Na sociálnej sieti tiež varovala, že za „akékoľvek porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy musia byť ponesené následky“.

„Zodpovednosť za bezpečnosť všetkých pasažierov a lietadla pripisujeme bieloruskej vláde,“ napísal na Twitteri šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Morawiecki: Je to akt štátneho terorizmu

Predseda Európskej rady Charles Michel zareagoval na diania v Bielorusku slovami, že udalosti si budú vyžadovať vyšetrovanie Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).

Predseda Európskej parlamentu David Sassoli podporil apel svojich kolegov slovami, že bieloruské úrady musia prepustiť všetkých 171 pasažierov zadržaného lietadla, vrátane bieloruské opozičného novinára.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki zas na Twitteri nedeľňajšie odklonenie civilného lietadla a zadržanie Prataševiča označil za „trestuhodný čin štátneho terorizmu“.

Zároveň informoval, že predsedu Európskej rady požiadal, aby na pondelňajšom rokovaní premiérov a prezidentov členských štátov EÚ otvoril diskusiu o uvalení „okamžitých sankcií“ voči Bielorusku, pričom dodal, že zadržanie Prataševiča „nemôže prejsť bez trestu“.

Nauséda: Odporný krok Lukašenka

Na nedeľňajšiu správu z Bieloruska prvý reagoval litovský prezident Gitanas Nauséda, ktorý udalosti označil za „bezprecedentný“ a „odporný“ krok zo strany Lukašenkovho režimu.

Podľa jeho poradkyňa Asty Skaisgirytėovej bolo na palube lietadla v čase incidentu asi 170 ľudí z 12 krajín, vrátane 94 Litovcov. Správy o výskyte výbušnín v lietadle podľa nej falošné. Bieloruská rozviedka vedela, kto sa na palube lietadla nachádza, a akciu pravdepodobne vopred naplánovala, uviedla ďalej Skaisgirytéová.

Gitanas tiež apeloval na NATO a EÚ, aby „okamžite reagovala na hrozbu, ktorú predstavuje bieloruský režim pre medzinárodné civilné letectvo“. Prisľúbil tiež, že sa bude tejto téme venovať na pondelkovom samite lídrov EÚ v Bruseli.

Poľská aj litovská vláda sú výraznými kritikmi režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, vysvetľuje AFP. Po násilnom potlačení protestov, ktoré vypukli po vyhlásení opätovného víťazstva Lukašenka vo vlaňajších augustových voľbách, udelila Litva Pratasevičovi status utečenca. Ten v súčasnosti však žije v exile vo Varšave.

465 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko