Správa o bombe na palube lietadla prišla údajne od Hamasu, tvrdí Minsk

Bieloruské letecké úrady v pondelok oznámili, že lietadlo spoločnosti Raynair bolo nútené pristáť v nedeľu v Minsku po prijatí správy údajne od palestínskeho hnutia Hamas, že na palube je bomba. Informovala o tom agentúra AFP.

24.05.2021 09:37 , aktualizované: 23:30
lietadlo bielorusko minsk ryanair Foto:
Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Prataševič. Minsk, 23. mája 2021.
debata (479)

„My, vojaci Hamasu, žiadame, aby Izrael prestal ostreľovať pásmo Gazy. Žiadame Európsku úniu, aby prestala Izrael v tejto vojne podporovať… Do lietadla bola umiestnená bomba. Ak nesplníte naše požiadavky, bomba exploduje nad Vilniusom 23. mája,“ píše sa v emaile, ktorý pred novinármi prečítal šéf leteckého oddelenia bieloruského ministerstva dopravy a komunikácie Arciom Sikorski.

Veliteľ bieloruských vzdušných síl Igar Golub v pondelok vyhlásil, že kapitán letu, na palube ktorého sa nachádzal bieloruský novinár Raman Pratasevič, sa sám rozhodol pristáť na letisku v Minsku, informuje agentúra AFP. „Rozhodnutie spravil kapitán sám, bez akéhokoľvek vonkajšieho zásahu,“ uviedol Golub a dodal, že kapitán sa mohol rozhodnúť pristáť aj na Ukrajine alebo v Poľsku.

Bielorusko Litva novinár Pratasevič zadržanie Čítajte viac Usvedčoval režim zo zverstiev. Pre diktátora je terorista

Bieloruské úrady donútili v nedeľu civilné lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu pristáť v Minsku. Po pristátí úrady zatkli opozičného aktivistu Prataseviča, ktorý bol na palube. Počas prehliadky lietadla sa na palube nenašiel nijaký podozrivý predmet.

Prataševiča (26) spolu s druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live na sociálnej sieti Telegram Sciapanom Pucilom (22) zaradili bieloruské orgány vlani v novembri na zoznam teroristických organizácií. Urobili tak na základe skorších obvinení z organizovania hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou

EÚ pohrozila sankciami

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla vysvetlenie Bieloruska o tom, prečo prinútili pristáť lietadlo spoločnosti Raynair v Minsku, a označila ho za „nepravdepodobné“, informuje agentúra AFP.

„Videli sme nútené pristátie, ktoré viedlo k zatknutiu. Všetky ostatné vysvetlenia pre pristátie tohto letu Ryanairu sú maximálne nepravdepodobné,“ uviedla Merkelová pri príchode na mimoriadny summit EÚ, na ktorom sa bude rokovať aj o prípadných sankciách proti Bielorusku.

Európska únia v pondelok bieloruské úrady ostro odsúdila. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v mene všetkých 27 členských štátov vyzval na okamžité Pratasevičovo prepustenie. Jeho zadržanie nazval ďalším zjavným pokusom bieloruských úradov umlčať všetky opozičné hlasy. Minsk takýmto spôsobom podľa Borrella ohrozil bezpečnosť pasažierov a posádky. Nevyhnutné je medzinárodné vyšetrenie tohto prípadu, dodal.

Pratasevič sa priznal k organizovaniu protestov

Pratasevič sa v pondelok večer objavil na videu, v ktorom sa priznáva k „organizovaniu masových nepokojov“ v Minsku. „Pokračujem v spolupráci s vyšetrovaním a priznávam sa k organizácii masových nepokojov (po prezidentských voľbách) v Minsku,“ hovorí na videu Pratasevič.

„Môžem vyhlásiť, že nemám žiadne zdravotné problémy, vrátane (ťažkostí) so srdcom ani inými orgánmi,“ oznamuje Pratasevič na videu, ktoré sa objavilo aj napríklad na bieloruskom provládnom Žoltyje sliva. Pratasevič mal na sebe tmavú mikinu, sedel za stolom a zvieral ruky. V tridsaťsekundovom zázname ďalej povedal, že je v ústave predbežného zadržania v Minsku a správajú sa k nemu maximálne korektne.

Krátko pred zverejnením videa vyhlásil na sociálnej sieti Telegram hovorca bieloruského ministerstva vnútra, že Pratasevič je vo väzbe, a poprel tak informácie o jeho zdravotných problémoch. O možnej hospitalizácii zadržaného novinára v pondelok večer informoval napríklad šéfredaktor komunikačného kanálu Nexta Live Tadeusz Giczan s odvolaním na Pratasevičovu matku. Podľa svojej matky je Pratasevič pre problémy so srdcom v kritickom stave v nemocnici, uviedol na twitteri Giczan.

Podľa ruského denníka Kommersant matka opozičného novinára o synovej hospitalizácii informovala televíziu Belsat s tým, že jej to oznámili zdravotníci. Dodala, že to môže byť pravda, pretože jej syn problémy so srdcom má, podotkol denník.

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská ešte pred vyjadrením ministerstva vnútra podľa agentúry Reuters uviedla, že nie je jasné, kde sa Pratasevič nachádza. Novinárom vo svojom litovskom exile oznámila, že „existuje vysoká pravdepodobnosť“, že ho bieloruské bezpečnostné zložky „práve v tejto chvíli mučia“.

Slovensko si predvolal bieloruského chargé d'affaires

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v pondelok predvolalo chargé d'affaires Bieloruska v Bratislave. Bieloruskému diplomatovi bol tlmočený ostrý protest vlády SR v súvislosti s nedeľným vynúteným pristátím civilného lietadla na linke Atény – Vilnius. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

„Rezort diplomacie vyjadril zásadný nesúhlas s týmto politicky motivovaným krokom bieloruského režimu pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia, ktorý ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie,“ uviedol hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga.

Raman Prataševič bielorusko minsk Čítajte viac Slovenské médiá: Stojíme pri bieloruských novinároch

Ako tiež doplnil, rezort požiadal o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Romana Protaseviča a jeho priateľky. Rovnako žiada o objektívne, dôkladné, nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov.

Podľa ministerstva zahraničných vecí vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následné zatknutie nezávislého novinára dokazuje, že „bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín“.

V Bielorusku vznikla komisia na vyšetrenie incidentu

Bieloruské ministerstvo dopravy v pondelok informovalo o vytvorení komisie na prešetrenie nedeľného incidentu s lietadlom spoločnosti Ryanair, informovala agentúra Interfax-Zapad.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) predtým vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie tohto incidentu.

479 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Hamas #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Sviatlana Cichanovska