Lídri EÚ sa zhodli na nových sankciách pre Minsk

Lídri EÚ v pondelok vyzvali Bielorusko na prepustenie opozičného aktivistu a novinára Ramana Prataseviča a jeho partnerky Sofie Sapegovej, ktorí boli v nedeľu zadržaní na letisku v Minsku po odklonení civilného lietadla spoločnosti Ryanair a zhodli sa na potrebe nových sankcií proti vláde bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

25.05.2021 06:24 , aktualizované: 13:45
Belgicko EÚ Summit Mimoriadny Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo), portugalský premiér António Costa (vpravo) a švédsky premiér Stefan Löfven (uprostred) počas mimoriadneho summitu členských štátov EÚ v Bruseli v pondelok 24. mája 2021
debata (128)

Pratasevič bol zadržaný 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Spolu s ním bola zadržaná i jeho priateľka, ktorá je ruskou občiankou. Cestujúci spoločnosti Ryanair strávili na letisku v Minsku takmer sedem hodín.

Šéfovia vlád a štátov EÚ počas pracovnej večere v rámci prvej časti dvojdňového summitu vyzvali na cielené sankcie proti jednotlivcom aj proti organizáciám a hospodárskym subjektom, ktoré mali nejaký podiel na odklonení lietadla na trase Atény – Vilnius a na zadržaní mladého novinára a jeho spoločníčky.

Lídri EÚ v spoločnom vyhlásení uviedli, že ministri členských krajín vo formáte Rady EÚ prijmú opatrenia, ktoré zabránia bieloruským leteckým spoločnostiam lietať vo vzdušnom priestore EÚ, ako aj mať prístup na letiská pod správou krajín Únie.

Vyhlásenie premiérov a prezidentov 27-členného eurobloku je znamením rýchlej a ráznej spoločnej reakcie na nedeľňajší incident, ktorý viacerí lídri odsúdili ako „únos“ alebo označili za „štátom podporovaný terorizmus“.

Skutočný rozsah reštriktívnych opatrení EÚ však nebude známy, kým úradníci, diplomati a právnici nedotiahnu do detailov nové, v poradí už štvrté kolo sankcií proti bieloruskému vládnemu režimu.

V podobnom duchu reštriktívnych opatrení sa v pondelok večer vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, keď oznámila, že európsky investičný program pre Bielorusko v hodnote troch miliárd eur zostane zmrazený, kým sa táto krajina nevráti k demokracii. Aj šéfka eurokomisie prisľúbila „veľmi silnú“ reakciu EÚ voči režimu Lukašenka, ktorý je obviňovaný, že stojí za odklonením lietadla, na palube ktorého sa nachádzal známy odporca a kritik spôsobu jeho vládnutia Pratasevič.

„Bude to veľmi silná odpoveď, pretože ide o škandalózne správanie. Lukašenko a jeho režim musia pochopiť, že to bude mať vážne následky,“ uviedla Von der Leyenová tesne pred začatím summitu EÚ. Spresnila, že Únia bude vyvíjať tlak na Minsk dovtedy, kým bieloruská vláda nebude rešpektovať slobodu médií, slobodu prejavu a slobodu názoru. Podľa jej slov by sa nové sankcie mohli dotknúť aj podnikov, ktoré financujú vládny režim a tiež bieloruského leteckého sektoru.

OSN a Británia žiadajú okamžité prepustenie Prataseviča

OSN a Británia vyzvali v utorok na okamžité prepustenie bieloruského novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľky, ktorých zadržali po nedeľňajšom vynútenom pristátí civilného lietadla v Minsku, na palube ktorého sa dvojica nachádzala. „Žiadame okamžité prepustenie Ramana Prataseviča a Sofie Sapegovej, ktorým by malo byť umožnené pokračovať v ceste do Litvy,“ uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) Rupert Colville.

„Sledovanie videa Ramana Prataseviča je hlboko znepokojujúce. Ako (bývalý) novinár a vášnivý vyznávač slobody slova vyzývam na jeho okamžité prepustenie. Kroky Bieloruska budú mať následky,“ napísal na svojom twitterovom účte britský premiér Boris Johnson.

Podľa Colvilla sa UNHCHR sa obáva o Pratasevičovu bezpečnosť a hľadá záruky, že sa s ním bude zaobchádzať ľudsky a že nebude vystavený zlému zaobchádzaniu alebo mučeniu. „Jeho včerajšie vystúpenie v štátnej televízii nebolo vôbec upokojujúce, a to vzhľadom na zjavné podliatiny na jeho tvári, veľkú pravdepodobnosť, že jeho vystúpenie nebolo dobrovoľné a jeho vynútené priznanie k závažným trestným činom,“ skonštatoval Colville.

Informácie získané na základe nátlaku podľa Colvilla nemožno proti Pratasevičovi použiť v žiadnom súdnom konaní, pretože Dohovor proti mučeniu nútené priznania zakazuje. „Sme v šoku z tohto nezákonného zatknutia a svojvoľného zadržania,“ povedal Colville. Dodal, že lietadlo bolo násilne odklonené do bieloruskej metropoly "zjavne pod falošnou zámienkou“ s jednoznačným cieľom zadržať Prataseviča.

Pucila sa obáva o kolegu Prataseviča: vo väzení mu hrozí neľudské zaobchádzanie

Bieloruský novinár a aktivista Sciapan Pucila, spoluzakladateľ bieloruského spravodajského kanála NEXTA, ktorý žije v exile v Poľsku, dostáva vyhrážky smrťou. Na otázku, či počas pobytu v Poľsku cíti nejaké nebezpečenstvo, Pucila v rozhovore pre poľský denník Rzeczpospolita uviedol, že vyhrážky dostával „aj predtým, teraz sa to zintenzívnilo“.

„Píšu mi, že sme ďalší v poradí, že nás neunesú a neodvezú do Bieloruska, ale zastrelia nás vo Varšave,“ spresnil Pucila.

Neznáme osoby sa tiež vyhrážajú, že vyhodia do vzduchu aj kanceláriu kanála NEXTA, „preto sme veľmi opatrní, musíme však pokračovať v boji proti režimu, lebo neexistuje žiadny iný spôsob“.

Podľa Pucilovho názoru je nutné, aby západné štáty podnikli „oveľa odvážnejšie kroky, napríklad odpojili Minsk od bankového systému SWIFT alebo uznali Lukašenkov režim ako teroristickú formáciu a zakázali lety nad Bieloruskom“.

V rozhovore pre poľský denník sa Pucila vyjadril aj k prípadu svojho kolegu Ramana Prataseviča, zadržaného v nedeľu v Minsku po vynútenom núdzovom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair, ktorým spolu so svojou ruskou priateľkou cestoval z Atén do Vilniusu. Pucila uviedol, že Pratasevičovi v bieloruskom väzení hrozí mučenie. Pripustil, že môžu použiť aj zakázané látky, „ktoré by ho prinútili rozprávať“.

Air France pozastavuje lety v bieloruskom vzdušnom priestore

Francúzska letecká spoločnosť Air France v utorok v súlade s odporúčaním Európskej únie oznámila, že pozastavuje všetky lety v bieloruskom vzdušnom priestore. Stalo sa tak po tom, čo Minsk prinútil núdzovo pristáť civilné lietadlo a následne došlo k zadržaniu bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. Informovala o tom agentúra AFP.

Air France vo vyhlásení uviedla, že „vzala na vedomie“ závery pondelňajšieho mimoriadneho zasadnutia Európskej rady a pozastavila „až do odvolania“ lety v bieloruskom vzdušnom priestore. Letové plány lietadiel, ktoré sú už na ceste, budú pozmenené, dodala spoločnosť.

„Uzatvárame náš vzdušný priestor pre lety bieloruských leteckých spoločností a vyzývame letecké spoločnosti EÚ, aby nelietali nad touto krajinou,“ napísala v pondelok na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Dodala, že ďalšie hospodárske sankcie voči Bielorusku predstaví EÚ čoskoro.

Bieloruskému vzdušnému priestoru sa takisto začne vyhýbať spoločnosť Finnair, ako uviedla v utorok ráno na Twitteri. Spoločnosť Singapore Airlines rovnako plánuje presmerovať lety pôvodne smerujúce cez Bielorusko. „Naše lety smerujúce do Európy v súčasnosti odkláňame mimo bieloruského vzdušného priestoru a naďalej budeme situáciu pozorne monitorovať,“ povedal pre AFP hovorca tejto ázijskej leteckej spoločnosti.

Podobné vyhlásenia priniesli ešte v pondelok i škandinávske aerolínie SAS, nemecká Lufthansa a regionálna letecká spoločnosť Air Baltic so sídlom v Lotyšsku. Zastavenie priameho leteckého spojenia s Bieloruskom nariadil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Británia vydala tamojším spoločnostiam odporúčanie vyhýbať sa bieloruskému vzdušnému priestoru.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #bielorusko