Po výbuchu sopky a silných dotrasoch sa v konžskej Gome objavili obrovské trhliny. Počet obetí stúpol na 32

Dve veľké trhliny sa objavili v meste Goma na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR). Spôsobili ich silné dotrasy po víkendovej erupcii neďalekej sopky Nyiragongo. Počet obetí prírodnej katastrofy medzitým stúpol na 32.

25.05.2021 14:48
Nyiragongo / Goma / Sopka / Foto: ,
Muž stojí pred lávou z erupcie hory Nyiragongo v Buhene na okraji mesta Goma v Kongu v skorých ranných hodinách v nedeľu 23. mája 2021.
debata (1)

Po tom, ako mesto zasiahli silné dotrasy, sa na niektorých miestach objavili trhliny s dĺžkou až niekoľko stoviek metrov. Dlhšia trhlina sa tiahla od sopky Nyiragongo, ležiacej severne od mesta, k hlavnej mestskej nemocnici a k brehu jazera Kivu. Kratšia trhlina dlhá zhruba 100 metrov sa objavila blízko tamojšieho letiska na severovýchode mes­ta.

Tri dni po výbuchu tohto najaktívnejšieho vulkánu na africkom kontinente, z ktorého vytekajúca láva sa zastavila až na predmestiach mesta Goma, boli dotrasy spôsobené touto erupciou cítiť v okolí približne každých 10–15 minút.

Desaťtisíce obyvateľov v panike utiekli v sobotu pred erupciou tejto obávanej sopky, pričom mnohí z nich odišli do susednej Rwandy. Z vulkánu vytekali dva prúdy lávy, z ktorých sa jeden zastavil až na predmestí polmiliónového mesta Goma.

Láva tiež ničila stovky domov, zamorila okolie dusivým plynom a odrezala prístup na hlavnú diaľnicu v provincii Severné Kivu.

Podľa Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (ICRC) bolo zničených 900 až 2500 obydlí. Bez domova sa tak ocitlo najmenej 5-tisíc ľudí. V čase erupcie utieklo z oblasti zhruba 25-tisíc ľudí. Tí, ktorí mohli, sa však už vrátili. Problémom sú aj poškodené rezervoáre vody, čo môže potenciálne ovplyvniť jej dodávky pre zhruba pol milióna ľudí.

Sopka Nyiragongo naposledy vybuchla v januári 2002. Výbuch si vtedy vyžiadal približne 250 obetí na životoch a 120-tisíc ľudí sa ocitlo bez strechy nad hlavou.

Mesto Goma leží v provincii Severné Kivu na južnom svahu sopky Nyiragongo. V tomto regióne susediacom s Rwandou a Ugandou sa nachádza šesť sopiek s nadmorskou výškou vyše 3000 metrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #výbuch sopky