Lukašenko o incidente s lietadlom: Vedú proti nám hybridnú vojnu pred 'výpadom na východ'

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu vyhlásil, že neprajníci Bieloruskej republiky doma i zo zahraničia prešli po kauze s vynúteným odklonením lietadla spoločnosti Ryanair, ku ktorej došlo v nedeľu 23. mája, cez "mnoho červených čiar". Informovala o tom agentúra BelTa.

26.05.2021 16:23
Alexandr Lukašenko v parlamente Foto: ,
Alexandr Lukašenko v parlamente
debata (27)

Na palube tohto lietadla sa nachádzal kritik Lukašenkovho režimu a novinár Raman Pratasevič, ktorý bol po vynútenom pristátí lietadla v Minsku zadržaný a je vo vyšetrovacej väzbe. Kauza vyvolala na medzinárodnej scéne veľké pobúrenie.

Lukašenko v stredu vo svojom vystúpení pred poslancami parlamentu, členmi ústavnej komisie a zástupcami vládnych orgánov vyhlásil, že správa o tom, že v lietadle spoločnosti Ryanair je nastražená bomba, prišla zo Švajčiarska. Uviedol tiež, že na palube tohto lietadla „bol terorista“ a že „o tom vedeli aj mimo Bieloruska“.

Zdôraznil, že konal úplne legálne a šlo mu o ochranu ľudí. Zopakoval aj svoje predchádzajúce tvrdenia, že posádka lietadla sa po varovaní o bombe sama rozhodla pristáť v Minsku. Piloti sa podľa Lukašenka poradili „s vlastníkmi lietadla“ a letiskom vo Vilniuse, rozhodli sa však pristáť v Minsku.

Lukašenko: Stíhačka mala pomôcť pri komunikácii

Lukašenko podľa svojich slov súhlasí s tým, že manéver s obratom lietadla do Minska, keď bolo 70 kilometrov od Vilniusu, sa zdá byť nelogický, podľa agentúry Interfax si však v prejave položil otázku, „prečo (toto) lietadlo neprijali iné letiská“.

Poprel tiež podozrenie, že pilotov dopravného lietadla prinútili zosadnúť bieloruské stíhačky MiG-29. Tieto tvrdenia označil za „absolútnu lož“. Uviedol pritom, že úlohou bojového lietadla bolo zabezpečiť komunikáciu a naviesť civilné lietadlo na pristátie v prípade kritickej situácie.

Lukašenko komentoval aj informácie, že okrem zadržaného Prataseviča a jeho priateľky Sofie Sapegovej do Vilniusu neleteli všetci cestujúci: vyhlásil, že spomedzi ľudí na palube lietadla do Vilniusu nepokračovali traja, pričom médiá „z nich urobili zamestnancov KGB.“

Vyhlásil tiež, že posádka lietadla írskeho prepravcu niekoľko hodín „s niekým telefonovala a nechcela odletieť z minského letiska“. Tvrdenia, že „posádku a cestujúcich na letisku (v Minsku) zadržiavali ozbrojené osoby“, označil Lukašenko za „ďalší nezmysel“.

Zdôraznil aj to, že „lietadlo v Minsku ešte ani poriadne nepristálo, a už sa objavili ako cez kopirák napísané obvinenia od Západu a zákazy letov“.

Interfax pripomenul, že riaditeľ odboru letectva bieloruského ministerstva dopravy Arciom Sikorskij v pondelok informoval, že varovanie o nastraženej bombe na palube lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Atén do Vilniusu bol zaslaný na e-mail minského letiska zo schránky na serveri protonmail.

List bol v anglickom jazyku, jeho autori sa označili za príslušníkov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas a vysvetlili, že ak Izrael neprestane útočiť v pásme Gazy, vyhodia do vzduchu lietadlo.

Hnutie Hamas následne deklarovalo, že s týmto incidentom nemá nič spoločné.

Bielorusko je skúšobňou, tvrdí prezident

Lukašenko vo svojom prejave vyhlásil, že neprajníci Bieloruska zmenili taktiku a „prešli od organizovania nepokojov do fázy (jej) dusenia“, pričom zašli za „hranice zdravého rozumu a ľudskej morálky“.

Domnieva sa, že proti Bielorusku sa nevedie len informačná vojna, ale „hybridná, moderná vojna“ a je potrebné vyvinúť úsilie, aby sa zo „studenej nezmenila na horúcu“. Upozornil pritom, že jeho oponenti hľadajú nové zraniteľné miesta a skúšajú voči Bielorusku nové metódy.

Lukašenko varoval, že Bielorusko nie je konečným cieľom týchto neprajníkov, ale iba skúšobňou praktických metód pred „výpadom na východ“. Sľúbil, že spomínaných „neprajníkov“ čoskoro odhalí a zverejní všetko, „čo narozprávali aj tí, čo ušli (do exilu), aj nedávno zadržaní“.

Prijaté a prijímané tvrdé opatrenia voči opozícii Lukašenko označil za odôvodnené, pričom vyhlásil, že bieloruský štát takto „už v zárodku potlačil vlnu neonacizmu“. „Naše kroky sa mohli zdať prehnané tým, ktorí odobrujú tieto zverstvá. Táto stratégia je však pre krajinu životne dôležitá,“ dodal Lukašenko.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Raman Pratasevič