Azerbajdžanská armáda zajala na hraniciach s Arménskom šiestich vojakov

Arménsko vo štvrtok uviedlo, že Azerbajdžan zajal šiestich členov jeho armády. Ako píše agentúra AFP, ide o ďalší z incidentov medzi oboma krajinami, ktoré vlani viedli vojenský konflikt o sporné územie Náhorného Karabachu.

27.05.2021 10:22
debata (9)

Arménske ministerstvo obrany vo vyhlásení oznámilo, že príslušníci tamojších ozbrojených síl vykonávali ženijné práce v provincii Geharkunik na východe krajiny, keď ich „obkľúčili a zajali“ členovia azerbajdžanskej armády. Tlačové oddelenie rezortu obrany, z ktorého citovala agentúra TASS, dodalo, že podniká všetky potrebné opatrenia na zaistenie návratu šiestich zajatých vojakov.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že arménski vojaci, ktorých označilo za členov „sabotážnej skupiny“ sa pokúsili prekročiť hranice medzi oboma krajinami. Dodalo tiež, že na danom úseku hraníc spozorovali arménsku vojenskú techniku a vybavenie vrátane tankov. Arménski vojaci sa „pokúsili zamínovať zásobovacie trasy vedúce k pozíciám azerbajdžanskej armády“; boli preto „obkľúčení, neutralizovaní a zajatí“, dodal azerbajdžanský rezort obrany.

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa vystupňovalo minulý rok v septembri, keď opätovne vypukol vojenský konflikt o územie Náhorného Karabachu, ktorý si vyžiadal približne 6000 obetí na životoch. V šesť týždňov trvajúcej vojne utrpelo Arménsko od Azerbajdžanu porážku, keď Azerbajdžan získal späť veľkú časť územia, o ktoré prišiel pred 30 rokmi.

Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení bojov, avšak napätie medzi krajinami naďalej pretrváva.

Situácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa opäť vyostrila začiatkom mája. Arménsko viackrát obvinilo Azerbajdžan z narušenia štátnych hraníc a obsadzovania pohraničných oblastí na území Arménska. Azerbajdžan sa odvoláva na to, že v oblasti zabezpečuje novostanovené hranice, ktoré sa zmenili v dôsledku vlaňajšieho karabašského konfliktu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach