Osem aktivistov poslal súd do väzenia za účasť na protestoch v Hongkongu

Na 14 mesiacov väzenia odsúdil v piatok súd v Hongkongu 73-ročného mediálneho magnáta Jimmyho Laia a ďalších siedmich prodemokratických aktivistov za ich účasť na protestoch, ktoré sa konali v roku 2019 v deň 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky. Informovala o tom agentúra AFP.

28.05.2021 09:10
debata (12)

Lai si už odpykáva iný 14-mesačný trest, ktorý dostal za organizovanie a účasť na iných protestoch. Vo väzení tak bude musieť stráviť ešte 20 mesiacov, uvádza AFP. K organizovaniu a účasti na demonštrácii z 1. októbra 2019 sa priznal.

Medzi ďalšími odsúdenými aktivistami sú aj 25-ročný Figo Chan a bývalí poslanci Lee Cheuk-yan a Leung Kwok-hung.

Hromadné protivládne protesty sa v Hongkongu pravidelne konali od júna 2019 a trvali zhruba sedem mesiacov. Zúčastnili sa na nich milióny ľudí, ktorí protestovali proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu.

Potýčky demonštrantov s políciou v deň 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky boli jednými z najhorších stretov v tomto období. Demonštrácie, často s násilným priebehom, sa v tento deň konali po celom Hongkongu. Pochod, na ktorom sa zúčastnili v piatok odsúdení aktivisti, mal prevažne pokojný priebeh, avšak nebol povolený úradmi, uvádza AFP.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Hongkongu