Kam smeruje Kyjev? Heger sa bol pozrieť

Aká budúcnosť čaká Ukrajinu? Jej prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev mení veci tak, aby sa naozaj dostal bližšie k členstvu v Európskej únii. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa na druhej strane posťažoval, že Ukrajina nebude nijako zastúpená na summite NATO, ktorý sa uskutoční 14. júna. Podľa neho je Kyjev vďačný aliancii, že ho neustále ubezpečuje o politike otvorených dverí, ale na druhej strane NATO v tejto veci urobilo konkrétne veľmi málo.

29.05.2021 06:00
PREMIÉR: Navštívil Ukrajinu Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger na rokovaní s predsedom ukrajinského parlamentu Dmytrom Razumkovom.
debata (226)

Podakovanie od Zelenského

V tejto situácii včera navštívil Ukrajinu slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO). Sprevádzali ho minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) a šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Chcel by som sa poďakovať vašej krajine a obyvateľom za podporu Ukrajiny, za podporu jej územnej celistvosti, za podporu sankcií proti Rusku,“ povedal Zelenskyj na stretnutí s Hegerom.

Ukrajina čelí od roku 2014 ruskej agresii, ktorá sa začala anexiou Krymu a pokračovala vojnou na východe štátu. Konflikt sa v posledných týždňoch opäť intenzívnejšie rozhorel. Rusko robilo veľké vojenské manévre pri hraniciach Ukrajiny. Moskva potom vojakov stiahla, ale Kyjev tvrdí, že zďaleka nie všetkých.

„Pre Zelenského by bolo najlepšie, keby sa Ukrajina získala členstvo v EÚ. To isté sa týka NATO. Zaistilo by mu to nielen znovuzvolenie, ale aj miesto v dejinách. Problémom však je, že toto mu únia neponúka. Hlavnou výzvou bude nájsť takpovediac sladký politický stimul, ktorý by uspokojil Ukrajinu a zároveň umožnil nájsť kompromis v rámci únie,“ reagoval pre Pravdu Tadeusz Iwanski z Centra pre východné štúdie vo Varšave.

„Chceli sme vyslať veľmi silný signál, že Ukrajina je pre nás veľmi dôležitým susedom a partnerom, ale aj priateľom, ktorému chceme pomôcť pri integrácii do európskych a severoatlantických štruktúr. Aj my sme po tejto ceste prešli, radi sa o tieto skúsenosti podelíme. Som jednoznačne za to, aby sa Ukrajina stala členom EÚ a NATO,“ uviedol Heger v Kyjeve. Podľa premiéra sú dôležité aj obchodné vzťahy, napríklad v oblasti energetiky, v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia či pri regionálnej spolupráci.

„V prvom rade ide o bilaterálne vzťahy Slovenska a Ukrajiny, ktoré sú však súčasťou širšieho rámca vzťahov Kyjeva s EÚ a NATO. Je to gesto premiéra, ktorým potvrdzuje to, čo je aj v programovom vyhlásení, že Ukrajina je pre Slovensko prioritným partnerom,“ povedal o ceste Hegera pre Pravdu Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, ktorý sa na návšteve tiež zúčastnil. „Ukrajina je pre Slovensko zásadne dôležitá z bezpečnostného hľadiska. Zároveň je to potenciálne veľký trh. Na Slovensko prichádzajú študenti a rastie počet pracujúcich z tejto krajiny,“ pripomenul Duleba.

Predseda vlády Eduard Heger počas pietneho aktu... Foto: SITA, ÚV SR
PREMI?R: Nav?t?vil Ukrajinu Predseda vlády Eduard Heger počas pietneho aktu položenia venca Hhrobu neznámeho vojaka v Kyjeve.

Na žart sa nepýtali

Len nedávno zakalil slovensko-ukrajinské vzťahy žart bývalého premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Vtipkoval, že za vakcíny Sputnik V dostane Rusko Zakarpatskú Ukrajinu. Kyjev sa ohradil a Matovič sa ospravedlnil. „Nikto sa ma na to nepýtal," tvrdil Heger.

Premiér SR sa na Ukrajine stretol so Zelenským, s predsedom vlády Denysom Šmyhaľom aj so šéfom parlamentu Dmytrom Razumkovom. Položil veniec k Hrobu neznámeho vojaka a k Národnému pamätníku obetí hladomoru. Navštívil tiež Národnú detskú špecializovanú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve a jej predstaviteľom odovzdal humanitárnu pomoc v hodnote 195-tisíc eur vo forme zdravotníckych pomôcok. Heger sa stretol aj so starostom Kyjeva Vitalijom Kličkom. Jednou z najväčších slovenských investícií v metropole Ukrajiny je projekt mestského osvetlenia.

Mathernová: Prosperujúca Ukrajina je v záujme Slovenska

Katarína Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa pre susedské vzťahy a rozširovanie Európskej komisie, hovorí o vzťahoch Ukrajiny, Európskej únie a Slovenska. Rozhovor s ňou vznikol v súvislosti so včerajšou návštevou premiéra Eduarda Hegera (OľaNO) v Kyjeve.

Katarína Mathernová, zástupkyňa generálneho... Foto: SITA, Marko Erd
TATRA SUMMIT 2015: Prvý deò konferencie Katarína Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa pre susedské vzťahy a rozširovanie Európskej komisie.

Čo momentálne chce EÚ od Ukrajiny?

Celkom konkrétne veci. Aby pokračovala v reformách, ktoré robí, hoci Ukrajina čelí vojne na východe aj zložitej politickej situácii. Chceme, aby v nich vláda v Kyjeve postúpila. Tlačíme najmä na súdne reformy a na zmeny v správnom riadení podnikovej sféry. Ale oblastí, ktorým je potrebné venovať pozornosť, je oveľa viac. Minulý týždeň bola v Bruseli na návšteve ukrajinská vicepremiérka Oľga Stefanišinová. Spolu s ňou som otvorila s Kyjevom dialóg o zelenej dohode, o zelenej tranzícii. Budeme ho mať každý štvrťrok. Na jeho základe bude EÚ Ukrajine pomáhať, aby zvládla prechod na zelenú ekonomiku, lebo to nebude jednoduché. Okrem toho sa 1. júla na Ukrajine chystá historická vec.

O čo ide?

Po prvý raz sa otvorí pre Ukrajincov trh s poľnohospodárskou pôdou. EÚ, Svetová banka či USA roky podporujú túto myšlienku. Odhodlal sa k nej až prezident Volodymyr Zelenskyj. Minulý rok presadil niečo, čo sa predtým pokladalo za nemožné. Budeme to jednoznačne politicky aj finančne podporovať.

Ak prvú otázku otočím, čo očakáva Ukrajina od EÚ?

Chce vidieť silnú podporu. Rusko nedávnou mobilizáciou na východe všetkých veľmi vystrašilo. Kyjev chce, aby únia ďalej pokračovala v politike podpory jej územnej celistvosti a neustúpila od sankcií proti Rusku. Druhá vec, ktorú očakáva, je sektorálna integrácia s EÚ. Dovolím si povedať, že za posledný rok, čo mám na starosti Podpornú skupinu pre Ukrajinu, sme v tom pokročili viac ako za predchádzajúce tri roky. Veľmi intenzívne sa tomu venujem. Výsledkom toho je aj už spomenutý dialóg o zelenej dohode, rovnako tiež vyhodnotenie asociačnej dohody, ktorú máme s Ukrajinou.

Je niečo, čo malo určite v Kyjeve na stretnutiach zaznieť od slovenského premiéra?

Mali by sme sa sústreďovať na konkrétne iniciatívy, ktoré pomôžu Ukrajine. Mám takú mantru, ktorú stále opakujem. Je v záujme Slovenska, aby Ukrajina prosperovala. Nič by tak nepozdvihlo východ Slovenska, ako ekonomicky fungujúci a stabilný susedný štát. A, samozrejme, v Kyjeve je potrebné zdôrazňovať, že Slovensko jednoznačne stojí pri Ukrajine. Návšteva premiéra Eduarda Hegera je toho dôkazom. Môže podporiť Ukrajinu v súdnych reformách. Povedať, že aj na Slovensko sa to dlho nedarilo, ale veci sa hýbu. Ukrajinci často počúvajú kritiku, ale je potrebné ich povzbudiť a chápať ich. Robia ťažké reformy, ale povedzme im aj to, že stojí za to v nich pokračovať. Hovorím tomu strategická trpezlivosť. Ešte pripomeniem, že pohľad na Ukrajinu je neraz skreslený ruskými dezinformáciami a propagandou. Ale myslím si, že pána premiéra mohla návšteva Kyjeva, ktorý je európskou metropolou, milo prekvapiť.

© Autorské práva vyhradené

226 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Slovensko #NATO #Ukrajina #Eduard Heger #Severoatlantická aliancia