Oslavy znovuzvolenia sýrskeho prezidenta Asada si vyžiadali dvoch mŕtvych

Najmenej dvaja ľudia boli v Sýrii zabití a ďalších 317 zranených streľbou na oslavách znovuzvolenia prezidenta Bašára Asada do jeho štvrtého funkčného obdobia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na sobotné údaje Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

29.05.2021 11:19
debata (18)

Uvedené osoby sa stali obeťami oslavných sálv, vypaľovaných Asadovými prívržencami v niekoľkých oblastiach krajiny vrátane metropoly Damask či severosýrskeho mesta Aleppo, spresnilo SOHR s tým, že v prípade dvoch z náhodne zastrelených išlo o mladého muža a jedno dieťa v Aleppe.

Prezidentské voľby sa v Sýrii konali v stredu tento týždeň a boli už druhými od vypuknutia občianskej vojny, ktorá sa začala v marci 2011. Tento konflikt si dosiaľ vyžiadal viac ako 388-tisíc životov a milióny ľudí vyhnal z ich domovov.

Opätovné drvivé víťazstvo Asada, ktorý v predošlých voľbách v roku 2014 získal podľa oficiálnych výsledkov 88 percent hlasov, sa všeobecne očakávalo aj tento rok. Asad tentoraz dostal až 95,1 percenta hlasov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad