Francúzskeho turistu budú v Iráne súdiť za špionáž. Paríž: Nepochopiteľné

Obvinenia zo špionáže vznesené iránskou prokuratúrou proti zadržiavanému francúzskemu občanovi sú "nepochopiteľné", uviedlo v nedeľu ministerstvo zahraničných vecí v Paríži, ktoré cituje agentúra AFP.

30.05.2021 12:39 , aktualizované: 22:01
debata (23)

Benjamin Briere, ktorého v Iráne zadržali v máji 2020, bol v islamskej republike na dovolenke, priblížil francúzsky rezort diplomacie a dodal, že „nevie o ničom, čo by opodstatnilo“ obvinenia voči jeho osobe.

Briera, narodeného v roku 1985, zadržali po tom, ako v púšti na hranici medzi Iránom a Turkménskom vypustil dron vybavený kamerou. Obvinenie zo špionáže iránske úrady odôvodnili tým, že zhotovoval snímky v oblasti, kde je to zakázané. Podľa príbuzných bol Briere v Iráne ako turista.

Brierova sestra adresovala tento týždeň otvorený list francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, v ktorom ho žiada o pomoc a angažovanie sa francúzskej diplomacie v tejto kauze.

V prípade špionáže je v Iráne možné vyniesť aj rozsudok smrti, pripomenula agentúra AFP.

Francúzsky občan je v Iráne obvinený aj z „propagandy proti systému“ islamskej republiky, za ktoré mu hrozí strata slobody na tri mesiace až jeden rok. V prípade špionáže je však v Iráne možné vyniesť aj rozsudok smrti, pripomenula agentúra AFP.

Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí v marci uviedol, že Brierovi je poskytovaná konzulárna podpora, a že francúzske veľvyslanectvo v Teheráne s ním udržiava „pravidelný kontakt“.

Jeho právnik Saíd Dehkán pre agentúru AFP uviedol, že vyšetrovanie Brierovho prípadu bolo ukončené a obžaloba potvrdila obvinenie.

"Prokurátor pripravuje obžalobu a zasiela ju revolučnému súdu na pokračovanie súdneho procesu,“ uviedol Dehkán.

Brierovi, ktorý je väznený v meste Mašhad na severovýchode Iránu, hrozili aj obvinenia, že ako „neveriaci“ svojím konaním ohrozil sociálny a politický zmier v Iráne, ktoré je považované za jedno z najprísnejších obvinení podľa iránskeho práva, a za konzumáciu alkoholu, ktoré sa v Iráne trestá bičovaním. V oboch prípadoch bol Biere po vyšetrovaní zbavený podozrenia.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #špionáž #Irán