Netanjahuov rival Bennett sa pokúsi vytvoriť izraelskú vládu s opozičnými stranami

Izraelský pravicový politik Naftali Bennett v nedeľu oznámil, že jeho strana Jamina (Pravica) sa pokúsi vytvoriť koaličnú vládu s politickými oponentmi dlhoročného premiéra Benjamina Netanjahua.

30.05.2021 20:27 , aktualizované: 21:24
debata (5)

Ako píše agentúra AP, rozhodnutie šéfa tejto osadníkom naklonenej strany môže viesť k zosadeniu najdlhšie slúžiaceho premiéra v histórií židovského štátu Netanjahua.

Bennett sa rozhodol pre alianciu s opozičným vodcom Jairom Lapidom z centristickej strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje), ktorá vo voľbách z 23. marca skončila ako druhá, za Netanjahuovým pravicovým Likudom.

„Mojim zámerom je urobiť všetko pre to, aby sme spolu s mojim priateľom Jairom Lapidom zostavili vládu národnej jednoty, aby sme, ak Boh dá, spoločne zachránili krajinu pred chaosom a Izrael vrátili na správnu cestu,“ povedal Bennett na tlačovej konferencii.

Bennett, bývalý Netanjahuov poradca, svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že chcel predísť vypísaniu v poradí už piatych volieb za posledné dva roky. Jamina aj Likud sa hlásia k nacionalistickej ideológii, podľa Bennetta je však pre zástancov tvrdej línie momentálne nemožné vytvoriť koaličnú vládu.

Izraelský prezident Reuven Rivlin poveril sformovaním vládneho kabinetu Lapida po tom, čo sa po marcových voľbách Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť vládu. Voľby z 23. marca boli v poradí štvrtými za posledné dva roky.

Lapidová strana Ješ Atid má na vytvorenie kabinetu čas do stredy 23.59 h miestneho času (22.59 h SELČ), pripomína agentúra AFP.

Vláda bez Likudu je podľa Netanjahua hrozbou pre Izrael

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil možnú koaličnú vládu bez jeho pravicovej strany Likud za „hrozbu“ pre bezpečnosť židovského štátu.

Netanjahu, ktorý je premiérom židovského štátu už 12 rokov, sa skôr v nedeľu pokúšal na poslednú chvíľu dosiahnuť dohodu o zdieľaní moci s viacerými bývalými spojencami vrátane Bennetta, píše AFP. Varoval, že Izraelu teraz hrozí nebezpečná „ľavicová“ vláda.

Na vytvorenie vládnucej koalície však Lapid potrebuje okrem Bennettovej strany Jamina (Pravica) aj centristickú stranu Modrá a biela (Kachol lavan) a pravicovú stranu Nová nádej (Tikva Hadaša). Podľa AFP sa do koalície pridajú aj pravicová sekulárna strana Izrael, môj domov (Jisrael bejtejnu) a ľavicové hnutie Energia (Merec).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael