Americký herec a ruský občan Steven Seagal vstúpil do strany Spravodlivé Rusko

Americký herec a už niekoľko rokov aj ruský občan Steven Seagal (69) vstúpil do opozičnej, ale pritom prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko. S odvolaním sa na hercovho hovorca o tom informoval moskovský denník RBK.

31.05.2021 06:22
Vladimir Putin / Steven Seagal / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (druhý vľavo) a americký herec Steven Seagal (vľavo) na snímke z marca 2013.
debata (32)

Spravodlivé Rusko je súčasťou opozície v Štátnej dume, táto ľavicová strana je ale považovaná za lojálnu existujúcemu systému rovnako ako komunisti alebo ultranacionalisti.

Hrdina akčných filmov ako Nico alebo Ťažko ho zabiť bol podľa hovorkyne už predtým členom strany Za pravdu spisovateľa Sachara Prilepina. Táto strana sa nedávno spojila so Spravodlivým Ruskom a jedným ďalším politickým subjektom. V septembri sa chce zúčastniť parlamentných volieb.

Seagal hneď po vstupe do strany navrhol tvrdý postup voči firmám, ktoré poškodzujú životné prostredie. „Ak nebudeme schopní ľudí zatýkať, keď ich budeme len pokutovať, budú pravdepodobne zarábať viac peňazí výrobou vecí, ktoré ničia životné prostredie,“ povedal Seagal na uvítacej straníckej ceremónii.

Pred fotografmi pózoval s Prilepinom, ktorý sa v minulosti pridal k separatistickým bojovníkom na východe Ukrajiny a priznal sa, že velí bojovej jednotke v konflikte, ktorý si za sedem rokov vyžiadal na 14-tisíc životov.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý patrí k hercovým fanúšikom, Seagalovi v roku 2016 udelil ruské štátne občianstvo. Herec si ale ponechal aj to americké. Seagal sa nikdy netajil vrelým vzťahom k Rusku a obdivom k Putinovi, ktorý je rovnako ako on vyznávačom bojových umení.

Rodák z Michiganu sa tiež hlási k ruským predkom. Rovnako v roku 2016 získal aj srbské občianstvo. Ako zástupca Ruska Seagal tento mesiac navštívil Venezuelu a daroval tamojšiemu prezidentovi Nicolasovi Madurovi samurajský meč.

Steven Seagal a venezuelský prezident Nicolás... Foto: AP
Steven Seagal / Nicolás Maduro / Steven Seagal a venezuelský prezident Nicolás Maduro so samurajským mečom, ktorý mu Seagal daroval v rámci návštevy v prezidentskom paláci v Caracase 5. mája 2021.
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Seagal