V Británii sa začína tretia vlna, prípady stúpajú exponenciálne

Británia je na začiatku tretej vlny epidémie Covidu-19, domnievajú sa tamojší odborníci, ktorí za pôvodcu tohto stavu označujú variant koronavírusu prvýkrát objavený v Indii. Vďaka rýchlej očkovacej kampani sú denné prírastky nakazených v krajine malé, podľa expertov však ľudia majú aj napriek uvoľňovaniu reštrikcií a peknému počasiu zostať ostražití.

31.05.2021 19:35
británia, pláž Foto:
Ľudia relaxujú na pláži počas teplého počasia v anglickom meste Boscombe 30. mája 2021.
debata (156)

„Je tu exponenciálny rast počtu nových prípadov a najmenej tri štvrtiny z nich sú nového (indického) variantu,“ uviedol v relácii stanice BBC mikrobiológ a vládny poradca Ravi Gupta, podľa ktorého možno vysledovať náznaky tretej vlny.

Falošný pocit bezpečia

„Než sa prejaví, bude to pravdepodobne trvať dlhšie ako u predchádzajúcich vĺn, pretože máme vysoký podiel naočkovanej populácie,“ povedal Gupta. „Preto tu môže byť nejaký falošný pocit bezpečia, toho sa obávame,“ dodal odborník.

Pred nedodržiavaním pravidiel dnes, kedy je v Británii sviatok, varovali podľa stanice Sky News aj ďalší odborníci. Už cez víkend britské pláže, parky a ďalšie verejné miesta navštívili milióny ľudí a očakáva sa, že dnešný deň, ktorý môže byť podľa Sky News zatiaľ tohtoročným najteplejším, vyláka ďalšie davy.

Dve možnosti

„Videli sme, ako tu bolo cez víkend rušno, a tak to má u prímorského letoviska vyzerať – ľudia si užívajú, dávajú si na pláži zmrzlinu,“ uviedol šéf pobrežného zábavného parku v severoanglickom Blackpoole.

pfizer Čítajte viac Európska komisia schválila Pfizer pre deti od 12 do 15 rokov

„Máme dve možnosti. Buď sa nám to vymkne z rúk ako pred Vianocami, čo by bolo veľmi vážne a museli by sme zaviesť ďalšie reštrikcie, alebo šíreniu možno zabránime. Ale to znamená, že všetci musia byť opatrní,“ uviedla ďalšia členka vládneho poradného tímu Susan Michieová.

Británia v nedeľu zaregistrovala 3 200 nových prípadov nákazy. Denné bilancie infikovaných sú v zhruba 67 miliónovej krajine aj napriek miernemu nárastu dlhodobo hlboko pod maximom z polovice tohto januára, kedy novo nakazených za deň bolo až 70-tisíc. V krajine sú aspoň jednou dávkou zaočkované takmer dve tretiny dospelej populácie, bezmála polovica dostala obe dávky.

Očkujú všetkých

Pomaly stúpajúca krivka denných prírastkov infekcie však môže ohroziť plán britskej vlády na ďalšie uvoľnenie reštrikcií, ktorého sa majú Briti dočkať 21. júna. Či sa v krajine skutočne obmedzenia uvoľnia, chce Johnsonov kabinet rozhodnúť 14. júna.

Bratislava Vajnory očkovanie Čítajte viac Počet nových prípadov koronavírusu naďalej klesá, pribudlo vyše 11-tisíc zaočkovaných

Hoci v Británii majú aktuálne na očkovanie právo všetci ľudia starší ako 30 rokov, na londýnskom rugbyovom štadióne Twickenham dnes zdravotníci očkovali kohokoľvek, kto dosiahol aspoň 18 rokov. Štadión sa premenil na veľké očkovacie centrum a zdravotné úrady tú chcú očkovať 15-tisíc ľudí denne. V rámci akcie Let's Tackle covid (Pobijme sa s covidom) tu dnes mohol dostať dávku očkovacej látky Pfizer/BioNTech každý dospelý.

„Na Twickenhame dnes bolo zaočkovaných tisíce ľudí. Stále je tu priestor a vakcína ostáva: Sme teraz otvorení všetkým 18-ročným a starším, ktorí sa môžu dostaviť do 19:30,“ uviedla na twitteri miestna očkovacia komisia. Krok je aj reakciou na nárast počtu prípadov covidu v oblasti severozápadného Londýna.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #koronavírus