Zelenskyj by chcel od Nemecka zbrane, strana Zelených si ich vývoz na Ukrajinu vie predstaviť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že by chcel, aby Nemecko dodávalo jeho krajine zbrane v čase prebiehajúceho konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe krajiny. Informovala o tom v noci na utorok agentúra DPA.

01.06.2021 06:43 , aktualizované: 16:53
UA / Vojak / Armáda / Foto: ,
Ukrajinský vojak na frontovej línii blízko regiónu Luhansk.
debata (83)

"Nemecko nám neposkytlo žiadnu vojenskú pomoc, ale mohlo by,“ uviedol Zelenskyj v rozhovore pre utorňajšie vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Líder nemeckej strany Zelených Robert Habeck počas nedávnej návštevy Ukrajiny naznačil, že jeho strana bude možno otvorená vývozu zbraní Kyjevu. Spresnil, že by to boli „zbrane na sebaobranu“.

Tieto výroky však dostali Habecka doma do problémov, lebo podľa konkurenčných strán to ukazuje, že Zelení, ktorých strana dosahuje v prieskumoch verejnej mienky pred septembrovými parlamentnými voľbami vysoké preferencie, nie sú spôsobilí vykonávať posty vo vláde. Vývoz zbraní bol pre Zelených vždy citlivou témou, pretože majú korene v pacifizme.

Kyjev od roku 2014 bojuje s proruskými separatistami, ktorí v regióne Donbas na východe krajiny vyhlásili samozvané ľudové republiky – Doneckú a Luhanskú. Stalo sa tak krátko po tom, ako Moskva anektovala Krymský polostrov a na základe sporného referenda ho vyhlásila za subjekt Ruskej federácie. Konflikt si odvtedy vyžiadal viac ako 13-tisíc obetí na životoch.

Šéf nemeckej diplomacie odmietol žiadosť Zelenského

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského týkajúcu sa dodávok zbraní a vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Konflikt v Donbase je podľa Maasa totiž možné vyriešiť len politickou cestou, informovala agentúra AP.

„Som presvedčený, že konflikt (medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe krajiny) je možné vyriešiť len politickými prostriedkami čo by malo byť jasné všetkých zainteresovaným,“ povedal Maas novinárom v Berlíne. „To zostáva aj hlavným princípom nášho angažovania sa; na tom sa nič nezmení. Dodávky zbraní v tom nepomôžu,“ zdôraznil.

Poukázal zároveň na to, že Nemecko je „celosvetovo najväčším poskytovateľom bilaterálnej pomoci pre Ukrajinu“. Od roku 2014 podľa neho poskytol Berlín Kyjevu nevojenskú pomoc vo výške dvoch miliárd eur.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v rozhovore pre utorňajšie vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že kancelárka Angela Merkelová spravila pre Ukrajinu mnoho, ale „samozrejme, očakával som od nej viac, najmä vo formáte Normandskej štvorky“, čiže rokovaní medzi zástupcami Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska."Nemecko nám neposkytlo žiadnu vojenskú pomoc, ale mohlo by,“ uviedol s tým, že Nemecko má skvelé vojenské plavidlá.

Maas tiež vyvrátil tvrdenia, že Nemecko v dostatočnej miere nepodporuje teritoriálnu integritu Ukrajiny a ubezpečil, že Kyjev si môže byť istý podporou Berlína. Pripomenul, že spolu s Parížom sa Berlín naďalej zasadzuje za sprostredkovanie rokovaní medzi oboma stranami konfliktu na základe tzv. minských dohôd.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ukrajina #vývoz zbraní