V Bangladéši chytili po 20 rokoch pytliaka, ktorý mal zabiť až 70 ohrozených tigrov indických

Bangladéšska polícia zatkla po dvadsiatich rokoch muža, ktorého podozrieva zo zabitia až 70 ohrozených tigrov. Podľa agentúry AFP ho chytila len vďaka tomu, že dostala tip od miestneho obyvateľa.

01.06.2021 07:14
tiger Foto:
debata (12)

Habíb Talukder – prezývaný Tiger Habíb – lovil šelmy v mangrovovom lese Sundarbans pri hraniciach s Indiou. Oblasť je domovom tigra indického, známeho tiež ako tigra bengálskeho. Na čiernom trhu sa predáva ich kožušina, kosti a dokonca aj mäso, o ktoré majú záujem zákazníci v Číne a ďalších krajinách.

Dnes päťdesiatročný Talukder sa pôvodne živil zbieraním medu divých včiel, neskôr sa však „preslávil“ lovom mačkovitých šeliem a umením unikať polícii. „Je to nebezpečný muž, ktorý sám mohol s tigrami bojovať uprostred lesa,“ opísal miestny zberač medu Abdus Salám agentúre AFP. „Rešpektujeme ho a zároveň sa ho bojíme,“ dodal.

Polícia na pytliaka, ktorý žil neďaleko Sundarbansu, vypísala niekoľko zatykačov a roky sa ho snažila chytiť. Zakaždým, keď vykonala zásah, sa mu podarilo uniknúť. Zadržala ho až v sobotu ráno a následne putoval do väzby.

„Predstavoval veľké ohrozenie pre lesnú biodiverzitu,“ uviedol po zadržaní Talukdera miestny ochranca prírody Mainuddín Chán. Podľa polície sa na pytliactve podieľajú tiež „mocné gangy“.

Podľa bangladéšskych úradov žilo v roku 2004 v krajine 440 tigrov indických, v roku 2015 ich tam napočítali už len 106. Vďaka zásahom proti pytliakom sa však ich populácia v nasledujúcich štyroch rokoch rozrástla na zhruba 114 jedincov. Tigrov indických žije vo voľnej prírode len niekoľko tisíc kusov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pytliak #tiger #Bangladéš