Lukašenkov odporca sa bodol do hrdla, aby unikol mučeniu

Pokus vziať si život priamo v súdnej sieni prežil, bieloruská opozícia ho aj tak vníma ako ďalšieho mučeníka. Scjapan Latypav (41), ktorého ľudskoprávna organizácia Viasna označila za politického väzňa režimu Alexandra Lukašenka, sa v utorok pokúsil o demonštratívnu samovraždu.

01.06.2021 18:18
Scjapan Latypav Foto:
Scjapana Latypava odnášajú zo súdnej siene, kde sa pokúsil o samovraždu.
debata (188)

Vo chvíli, keď ako svedok vypovedal jeho otec, vyskočil v klietke pre obžalovaných na lavicu a zvolal: „Otec, po stretnutí s tebou ku mne prišiel policajt z GUBOP (odboru boja proti organizovanému zločinu, ktorý je jedným z hlavných nástrojov potlačovania opozície). Hrozil, že ak si nepriznám vinu, dočkám sa prešovne a začnú trestne stíhať príbuzných a susedov. V prešovni som bol 51 dní. Tak sa teda priprav,“ citovala BBC posledné slová Latypava, po ktorých sa z celej sily bodol do hrdla. Ako nástroj použil pero, o ktorom nik nepredpokladal, že sa môže v rukách vytrénovaného alpinistu stať zbraňou.

V súdnej sieni prepukla panika. Klietku pre obžalovaných, v ktorej zranený Latypav prudko krvácal, najskôr nevedeli odomknúť, pretože eskorta nemala kľúče. Keď sa im to konečne podarilo, bol Latypav už v bezvedomí. Vyniesli ho na nosidlách a odviezli do nemocnice, kde sa podrobil operácii. Lekári po zákroku oznámili, že je v stabilizova­nom stave.

Latypav použil výraz „prešovňa“, ktorým väzni v Bielorusku označujú špeciálnu celu, využívanú na zastrašovanie tých, čo nespolupracujú alebo odmietajú vypovedať. „Taká cela je v každej väznici. Má štyrikrát šesť metrov a je kompletne odhlučnená,“ povedal pre Rádio Svaboda bývalý politický väzeň Michail Žamčužny, ktorý strávil za mrežami vyše šesť rokov. Podľa jeho slov v týchto izolovaných celách odporcov režimu mučia buď príslušníci orgánov činných v trestnom konaní, alebo na „spracovanie“ k nim nasadia agresívnych spoluväzňov. Žamčužny bol za mrežami svedkom toho, ako si väzni podrezávali žily alebo si spôsobili iné poranenie, len aby sa „prešovni“ vyhli. Viasna odvolávajúca sa na väzňovho otca informovala, že Latypav bol v „prešovni“ od 11. apríla zavretý s väzňami s „psychickými úchylkami“.

Latypava podľa novín Naša Niva zatkli vlani v septembri v Minsku, na dvore domu, kde žil, keď sa dožadoval mien policajtov, ktorí prišli premaľovať opozičné grafity. Odvtedy je za mrežami. Obžalovali ho nielen z vyvolávania masových nepokojov a neuposlúchnutia polície, ale aj údajného podvodu, za čo mu hrozí trest až desať rokov väzenia.

Bez ďalších otázok

Podľa Rádia Svaboda Latypava do súdnej siene priviedli s podliatinou pod pravým okom, obviazaným pravým zápästím, poraneným ľavým uchom a náplasťou na prste. Na utorňajšom pojednávaní vypovedal policajt, ktorý tvrdil, že ho Latypav kopol. „Pozrite sa na mňa,“ reagoval podľa BBC obžalovaný. „Mali ste na tvári taký opuch ako ja?“ opýtal sa. „Nie,“ odpovedal policajt. „Tak potom už nemám viac otázok,“ uzavrel Latypav.

Zúfalý čin politického väzňa upriamil pozornosť na metódy, akými sa Lukašenkov režim pokúša svojich odporcov prinútiť, aby sa priznali. Minulý týždeň napríklad režim zverejnil video z výsluchu Ramana Prataseviča, kde sa tento opozičný aktivista a novinár, zatknutý po nútenom minskom pristátí lietadla letiaceho na trase Atény – Vilnius, priznáva k organizovaniu masových nepokojov.

Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská v tejto súvislosti vyhlásila, že neprejde deň, aby režim nelámal osudy nevinných ľudí. „Celý minulý týždeň svetom otriasala správa o únose Ramana Prataseviča, ale v rovnakom čase v bieloruských väzniciach mučili stovky a tisíce ľudí. Pred dvoma týždňami nás ochromila smrť politického väzňa Vitolda Ašurka. Pred týždňom sme sa dozvedeli o samovražde 17-ročného Dmitrija Stachovského, ktorý nevydržal tlak na výsluchoch,“ citoval Cichanovskú portál Belaruspartisan.by. „Štátny teror, represie a mučenie musia v Bielorusku okamžite skončiť,“ dodala.

lukašenko, putin Čítajte viac Lukašenko príde o čestný doktorát na prestížnej ukrajinskej univerzite
188 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #samovražda #Alexandr Lukašenko