Hofer ako šéf rakúskej krajne pravicovej FPÖ skončil

Šéf krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer odstupuje z funkcie. Dôvodom sú nezhody so šéfom poslaneckého klubu strany Herbertom Kicklom, ako potvrdil v utorok samotný Hofer pre server OE24.

01.06.2021 19:31
hofer Foto: ,
Norbert Hofer na zábere zo septembra 2019.
debata

„Áno, odstupujem (z postu predsedu FPÖ). Vrátil som sa z (kúpeľnej) rehabilitácie a všetko som si premyslel,“ uviedol. Podotkol však, že naďalej bude zastávať pozíciu tretieho predsedu rakúskeho parlamentu, píše agentúra APA.

Odchod Hofera z vedenia strany potvrdila v tlačovom vyhlásení i samotná FPÖ. Hofer strávil uplynulé tri týždne na rehabilitačnom pobyte v kúpeľoch, kde premýšľal i o svojej politickej budúcnosti a dospel k záveru, že funkciu šéfa strany už viac vykonávať nechce, priblížila vyhlásenie FPÖ stanica ORF.

Rakúsko / Heinz-Christian Strache / Čítajte viac Bývalého predsedu FPÖ Stracheho vylúčili zo strany

Hofer podľa FPÖ priznal, že obdobie po zverejnení kompromitujúcich nahrávok známych ako kauza Ibiza v máji 2019, ktoré viedli k pádu vtedajšej vlády Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a FPÖ, nebolo jednoduché. „Znova vybudovať stranu bolo po náhlom konci úspešnej čierno-modrej koalície ťažkou úlohou,“ uviedol Hofer. Na post lídra strany sa dostal po tom, čo v dôsledku obvinení z korupcie v kauze Ibiza odstúpil dovtedajší šéf strany Heinz-Christian Strache.

Ešte pred oficiálnym ohlásením sa na Hoferovom účte na sociálnej sieti Twitter objavil príspevok, v ktorom oznámil svoje odstúpenie. Vyvolal však zmätok tým, že daný tvít po troch minútach zmazal.

„Dnešok je mojím… prvým dňom mimo každodennej politiky. Podávam rezignáciu na svoju funkciu predsedu (FPÖ) a môjmu nástupcovi želám všetko dobré…,“ uviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Norbert Hofer #FPÖ