Lukašenko zatvára hranice Bieloruska

Bielorusko zmenilo podmienky cestovania svojich občanov do zahraničia, pričom obmedzí pohyb aj tým, ktorí majú v zahraničí povolenie na dočasný pobyt. Ide o krok, ktorý opozícia odsúdila ako "absolútne porušenie zákona".

01.06.2021 22:17
APTOPIX Belarus Flight Diverted Foto: ,
Bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko.
debata (50)

K tomuto vývoju došlo po tom, ako stovky Bielorusov ušli zo svojej vlasti – aj ilegálne – v obave o svoj život či zo strachu pred policajných stíhaním za účasť na protestoch proti režimu Alexandra Lukašenka, ktoré jeho bezpečnostné zložky brutálne potláčali.

Podľa vyhlásenia zverejneného v aplikácii na zasielanie správ Telegram bieloruská pohraničná služba v poslednej dobe dostala „veľa žiadostí o opustenie Bieloruska na základe povolenia na pobyt“ v zahraničí.

Reakcia na Litvu

Pohraničná služba však upozornila, že právo opustiť Bielorusko majú iba občania, ktorí majú doklady umožňujúce im „trvalý pobyt v cudzom štáte“. Dodala, že „povolenie na dočasný pobyt … nepredstavuje dôvod na vycestovanie do zahraničia“.

Ide – okrem iného – o narážku na krok susednej Litvy, ktorá Bielorusom na úteku pred Lukašenkovým režimom ponúkla podporu tým, že im udeľuje šesťmesačné víza.

Scjapan Latypav Čítajte viac Lukašenkov odporca sa bodol do hrdla, aby unikol mučeniu

Pod vedením Lukašenka, ktorý v krajine vládne nepretržite od roku 1994, Bielorusko vlani v decembri obmedzilo cestovanie do cudziny, pričom svoje rozhodnutie úrady zdôvodnili bojom proti pandémii vyvolanej koronavírusom nového typu.

Pozemnou cestou je z Bieloruska možné vycestovať iba raz za šesť mesiacov, aj to len v prípade, že občan má v inom štáte právo na trvalý pobyt. Vycestovať do zahraničia „po zemi“ je možné aj na služobnú cestu, na liečenie alebo na študijný pobyt – v každom prípade však treba predložiť doklady potvrdzujúce účel cesty.

Stopka pre lietadlá

Cestovanie lietadlom nie je obmedzené, ale počet krajín, kam sa z Bieloruska lieta, je limitovaný, pretože Európska únia pred pár dňami zakázala bieloruským lietadlám pohybovať sa v jej vzdušnom priestore.

Tento zákaz EÚ súvisí s kauzou vynúteného odklonenia lietadla spoločnosti Ryanair zo svojej trasy a jeho pristátím v Minsku, kde bol následne zadržaný k Lukašenkovi kritický novinár Raman Pratasevič.

Raman Pratasevič Čítajte viac Priateľka bieloruského novinára Prataseviča zostáva vo väzbe, jej obvinenie odložili

Valeryj Kavalevskij, poradca vodkyne bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej, ktorá žije v emigrácii v Litve, vyhlásil, že „Lukašenkov režim (týmito opatreniami) výrazne obmedzil právo Bielorusov cestovať a tvrdí, že určité dôvody nie sú dostatočné na opustenie Bieloruska“. „Ústava však nepredpokladá žiadnu podmienku“ na cestovanie, dodal a odsúdil rozhodnutie pohraničnej služby ako „absolútne porušenie zákona“.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko