Americkí vojaci pri cvičení v Bulharsku omylom obsadili súkromnú firmu

Bulharský majiteľ továrničky na slnečnicový olej obvinil amerických vojakov, že mu pri májovom cvičení síl Severoatlantickej aliancie v balkánskej krajine nezákonne obsadili firmu.

03.06.2021 06:00
debata (68)

Marin Dimitrov povedal novinárom, že na vinníkov incidentu z 11. mája podal žalobu, uviedla agentúra AP.

Podľa agentúry riadila americká armáda cvičenie Swift Response 2021, ktoré sa konalo v Estónsku, Bulharsku a Rumunsku a zapojilo sa doň viac ako 7 000 výsadkárov z desiatich krajín NATO. V rámci cvičenia americkí vojaci zo 173. výsadkovej brigády, ktorá je rozmiestnená v Taliansku, cvičili obsadenie, vyčistenie a zabezpečenie opustené leteckej základne na juhu Bulharska.

Spomínaného 11. mája americkí výsadkári vstúpili do objektu v blízkosti letiska, o ktorom si mysleli, že patrí do výcvikového priestoru a tiež ho „vyčistili“. V skutočnosti išlo o priestory, kde bulharskí civilisti prevádzkovali svoje súkromné ​​podnikanie.

„Počas incidentu nebol vypálený jediný výstrel,“ zdôraznila americká armáda vo vyhlásení.

armáda, konvoj, Česko, NATO, USA Čítajte viac Do Česka vstúpili americkí vojaci, armádne konvoje prejdú cez Slovensko

Bulharský prezident Rumen Radev ale označil za „absolútne neprijateľné, aby bol život a pokoj bulharských občanov ohrozený vojenskými jednotkami, či už bulharskými či cudzími“.

„Cvičenie na bulharskom území s účasťou našich spojencov by malo posilňovať pocit bezpečia a dôvery v kolektívne obranu, a nie vyvolávať napätie medzi Bulharmi,“ povedal.

Americké veľvyslanectvo v Bulharsku ponúklo ospravedlnenie podnikateľovi aj jeho zamestnancom. „Z týchto cvičení si vždy berieme ponaučenie. Podrobne vyšetrujeme príčinu tejto chyby,“ uviedli diplomati a sľúbili zaviesť striktné postupy, ktoré by jasne vymedzili priestor cvičenia a zabránili podobným incidentom v budúcnosti.

VIDEO: Americké obrnené transportéry na slovenskej diaľnici. Pozrite si, ako sa presúvala vojenská technika spojencov cez slovenské diaľnice začiatkom júna 2019.

Video
68 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Bulharsko