Bolsonaro rečnil, ľudia búchali do hrncov

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vyvolal svojim prejavom v stredu večer hlasné protesty v rade miest krajiny, kde ľudia kričali z okien "Preč s Bolsonarom" a búchali do hrncov, čo je forma protestu obľúbená v Južnej Amerike. Bolsonaro totiž opäť povýšil ekonomiku nad opatrenia proti šíreniu koronavírusu a hlavne nespomenul, že epidemiologická situácia sa v krajine zhoršuje. Za predchádzajúci deň sa v Brazílii potvrdil najvyšší počet nákaz od marca a jeden z najvyšších od začiatku pandémie covidu pred viac ako rokom.

03.06.2021 18:29
Jair Bolsonaro Foto:
Jair Bolsonaro
debata (3)

Bolsonaro v krátkom prejave zdôraznil, že brazílsky HDP sa v tohtoročnom prvom štvrťroku zvýšil o 1,2 percenta a pochválil za to svoju vládu. Uviedol, že jeho vláda „nenútila nikoho zostať doma“ a obhajovala slobodu pohybu. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu prijímali v Brazílii guvernéri jednotlivých štátov, za čo ich Bolsonaro ostro kritizoval a jeho vláda niektoré opatrenia tiež napadla na súde.

Kde sú vakcíny?

Brazílsky krajne pravicový prezident, ktorý vždy zľahčoval covid, chodil medzi svojich priaznivcov bez rúška a odmietal očkovanie, v stredu večer tiež sľúbil, že všetci Brazílčania, ktorí prejavia záujem, sa budú môcť zaočkovať proti covidu do konca roka. Niektorí ale potom kričali z okien „Kde sú vakcíny?“. V krajine je totiž stále nedostatok vakcín a Bolsonarova vláda si vyslúžila kritiku, že vlani otáľala s dohodami o ich nákupe. Tento postup aj pomalú reakciu na výrazný nárast nákaz začiatkom tohto roku rieši tiež senátna vyšetrovacia komisia.

Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo v Brazílii zatiaľ asi 22 percent obyvateľov, dokončené očkovanie má 10,7 percenta Brazílčanov.

Monštrum so zakrvavenými pazúrmi

Brazílčania proti prezidentovi protestovali aj v sobotu, keď ľavicové politické strany, odbory a študentská združenia zorganizovali demonštrácie v najmenej 16 mestách. V najväčšom brazílskom meste Sao Paulo tisíce ľudí zablokovali jednu z hlavných ulíc; nad davom ľudí sa týčila aj Bolsonarova nafukovacie podobizeň, ktorá ho vyobrazil ako monštrum sa skrvavenými pazúrmi.

V Riu de Janerio protestujúci niesli transparenty na podporu bývalého ľavicového prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Ten je v krajine stále veľmi populárny a mohol by byť hlavným rivalom Bolsonara v prezidentských voľbách v budúcom roku.

V 211 miliónovej Brazílii sa nákaza koronavírusu od začiatku pandémie preukázala u 16,7 milióna ľudí a vyše 467 700 nakazených tam v súvislosti s covidom zomrelo. Za posledný deň ministerstvo zdravotníctva oznámilo 95 600 nových infekcií a 2 507 úmrtí s covidom. V rebríčku nových infekcií na 100 000 obyvateľov je podľa denníka The New York Times Brazília na 12. mieste vo svete.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Jair Bolsonaro