Vynútené priznanie? Pratasevič sa podvolil Lukašenkovi

Zadržiavaný bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič sa vo štvrtok objavil v bieloruskej štátnej televízii, kde sa v rozhovore v slzách priznal k organizovaniu protivládnych protestov a povedal, že rešpektuje prezidenta Alexandra Lukašenka. Pratesevičova rodina a opozícia uviedli, že rozhovor bol vedený pod nátlakom.

04.06.2021 07:15 , aktualizované: 17:30
pratasevič Foto:
Raman Pratasevič počas rozhovoru pre bieloruskú štátnu televíziu.
debata (230)

Bieloruská bezpečnosť zadržala Prataseviča a jeho partnerku Sofiu Sapegaovú 23. mája po vynútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré s nimi a ďalšími cestujúcimi mierilo z Atén do litovského Vilniusu. Od svojho zatknutia sa bývalý hlavný redaktor informačného kanála Nexta objavil na obrazovkách tretíkrát.

„Je bolestné sledovať ‚priznanie‘ Ramana Prataseviča. Jeho rodičia veria, že bol mučený. To nie je Raman, ktorého poznám,“ uviedol Franak Viačorka, ktorý pôsobí ako poradca opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanovskej. „Je rukojemníkom režimu a my musíme urobiť všetko pre to, aby bol prepustený spolu s ďalšími 460 politickými väzňami,“ napísal na twitteri.

Priznala sa aj Sapegová

Video, na ktorom sa minulý mesiac priznala Pratasevičova priateľka Sapegová, ktorá má ruské občianstvo, podľa opozície tiež vzniklo pod nátlakom.

Lukašenkova kancelária na žiadosť Reuters o komentár nereagovala.

APTOPIX Belarus Flight Diverted Čítajte viac Lukašenko ide po všetkých, stačí mať ponožky nesprávnej farby

Bieloruské úrady už skôr Prataseviča označili za extrémistu, ktorý podnecoval k násiliu a tvrdia, že priznania opozičníkov v televízii sú dobrovoľné.

Pratasevič povedal, že rozhovor poskytuje z vlastnej vôle. „Som si takmer istý, že ma verejne odsúdia a že zo zhromaždenia na moju podporu nič nebude,“ povedal. „Je mi to však jedno,“ dodal.

Robí správnu vec

„Okamžite som priznal svoju vinu pri organizovaní masívnych neoprávnených podujatí,“ povedal Pratasevič. „Veľa som kritizoval Alexandra Grigorieviča (Lukašenka), ale keď som sa začal viac zaoberať politickými témami, začal som chápať, že robí správnu vec, a určite ho rešpektujem,“ poznamenal novinár v 90-minútovom videu.

Ku koncu rozhovoru sa Pratasevič rozplakal a povedal, že sa raz chce oženiť a mať deti.

latypav Čítajte viac Lukašenkov odporca, ktorý si na súde siahol na život, je opäť vo väzení

Jeho otec agentúre AFP povedal, že mu rozhovor spôsobil bolesť. „Poznám svojho syna veľmi dobe a myslím si, že by nič také nepovedal. Zlomili ho a donútili ho, aby im povedal, čo chcú,“ uviedol.

Západné štáty za vynútené pristátie lietadla Lukašenka kritizujú a zároveň zaviedli voči bieloruským činiteľom sankcie kvôli potlačeniu protestov po minuloročných voľbách. Víťazom augustových volieb bieloruské úrady opäť vyhlásili hlavu štátu Lukašenka, ale podľa mnohých v skutočnosti vyhrala Cichanovská, ktorá sa krátko po voľbách uchýlila do susednej Litvy. V pondelok Cichanovská povedala, že je Pratasevič pravdepodobne vo väzení bitý a mučený. Právnik, ktorý ho navštívil, povedal, že je v poriadku.

Prataseviča sledovali v Aténach i na Kréte

Bieloruského novinára Ramana Prataseviča pred odletom z Atén do Vilniusu údajne sledovalo niekoľko osôb s ruskými pasmi. V piatok o tom informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na portál VICE World News.

Tento portál vychádzal z informácií, ktoré získal od nemenovaného zdroja na gréckom ministerstve vnútra. Ten spresnil, že informácia o Pratasevičovom sledovaní sa objavila po prezretí záznamov z bezpečnostných kamier na letisku v Aténach a na ostrove Kréta.

Nemenované zdroje z gréckej tajnej služby EYP pre miestne médiá uviedli, že Prataseviča v Aténach – od jeho príchodu pred konferenciou 9. mája – sledovali najmenej traja agenti. Po tom, čo sa konferencia 16. mája skončila, Pratasevič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou odcestovali na dovolenku na Krétu, kde boli niekoľko dní a tiež ich sledovali agenti ruských alebo bieloruských spravodajských služieb, uviedol pre VICE World News nemenovaný grécky vládny úradník.

Zdroj dodal, že podľa gréckych vyšetrovateľov títo ľudia údajne pomohli vytipovať, ktorým lietadlom Pratasevič poletí do Vilniusu.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v rozhovore pre nemecký denník Bild tieto informácie nepotvrdil ani nevyvrátil. Grécke úrady podľa neho vedeli, že novinár bol v Grécku, aby sprevádzal vodkyňu bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú na Delfskom ekonomickom fóre. Neexistujú dôkazy o tom, že by v lietadle s Pratasevičom bol nejaký agent tajnej služby, uviedol Mitsotakis.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Raman Pratasevič