Srbskou továrňou na výrobu munície otriasla séria explózií

Továreň na výrobu munície v srbskom meste Čačak otriasla séria explózií. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Úrady evakuovali zamestnancov podniku i obyvateľov mesta, ktorí žijú v okolí továrne. Príčiny výbuchu sú podľa agentúry APA zatiaľ neznáme.

04.06.2021 09:27
Srbsko munícia továreň explózie Foto: ,
Vstup do továrne Sloboda v srbskom meste Čačak na zábere z decembra 2010, keď továrňou otriasla séria explózií. Výbuchy a následný požiar spôsobili veľké materiálne škody, neboli však hlásené zranenia ani obete na životoch.
debata (10)

Prvý výbuch sa ozval okolo 01:30 z muničného skladu továrne Sloboda, ktorá podľa Reuters vyrába okrem delostreleckej munície či výbušnín tiež domáce spotrebiče.

Všetkých 60 pracovníkov nočnej zmeny evakuovali, povedal starosta mesta srbskej televízii RTS. Úrady evakuovali tiež obyvateľov z okolia továrne. Explózia rozbila okná niektorých domov v blízkosti továrne, informovala RTS.

Továreň Sloboda ťažko poškodilo bombardovanie Srbska Severoatlantickou alianciou v roku 1999. Srbský zbrojný priemysel sa odvtedy zotavil a vyváža delostreleckú muníciu do afrických a ázijských krajín, ale aj do niektorých západných štátov vrátane členov NATO, píše Reuters.

Podobný výbuch zabil v roku 2003 v tejto továrni troch pracovníkov, explózia z roku 2010 sa zaobišla bez obetí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #továreň #Srbsko