Facebook rozhodol, že Trumpove účty budú zablokované do roku 2023

Sociálna sieť Facebook v piatok oznámila, že oficiálny účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa bude zablokovaný najmenej do januára 2023. V prípade, že by Trump naďalej predstavoval "riziko pre verejnú bezpečnosť", toto opatrenie by mohlo byť predĺžené.

04.06.2021 21:33
Donald Trump Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump.
debata (32)

„Vzhľadom na závažnosť okolností, ktoré viedli k zablokovaniu (účtu) pána Trumpa, sa domnievame, že jeho konanie bolo vážnym porušením našich pravidiel, preto si zaslúži najvyšší trest, ktorý môžeme uložiť podľa našich nových protokolov,“ uviedol viceprezident Facebooku pre komunikáciu Nick Clegg.

Blokovanie Trumpovho účtu platí od 7. januára. Spoločnosť Facebook zablokovala Trumpove účty na sociálnych sieťach po útoku jeho stúpencov na budovu amerického Kongresu zo 6. januára, ktorý si vyžiadal päť obetí. Príčinou bolo video, v ktorom sa exprezident svojim prívržencom prihováral slovami: „Milujeme Vás, ste veľmi výnimoční“.

kapitol washington vzbura demonštranti trump protest Čítajte viac Do budovy Kongresu vtrhli Trumpovi stúpenci. Zomreli štyria ľudia

Nezávislý dozorný orgán Facebooku v máji potvrdil oprávnenosť zablokovania Trumpových účtov. Zároveň však namietal voči tomu, že Trumpove účty na Facebooku a Instagrame boli zablokované na neurčitú dobu a bez stanovenia podmienok na ich obnovenie. Nariadil preto Facebooku, aby do šiestich mesiacov celý prípad opäť preskúmal a rozhodol o primeranom postupe a sankciách.

Trump blokovanie svojich účtov – okrem Facebooku a Instagramu aj na platformách Twitter a YouTube – označil za „urážku“ 75 miliónov voličov, ktorí mu dali hlas v prezidentských voľbách konaných 3. novembra, a obvinil Facebook z „cenzúry“. Okrem toho stále šíri konšpiračnú teóriu, že o druhé funkčné obdobie prišiel kvôli masívnym volebným podvodom.

Spoločnosť Facebook v piatok zároveň oznámila, že politikom už nebude poskytovať plošnú imunitu za zdieľanie zavádzajúceho či urážlivého obsahu len preto, že ide o vyjadrenia verejných činiteľov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Donald Trump