Počet obetí útoku ozbrojencov na dedinu v Burkine Faso stúpol na 160

Na 160 stúpol počet obetí sobotňajšieho útoku ozbrojencov na dedinu na severe afrického štátu Burkina Faso. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne zdroje.

05.06.2021 15:22 , aktualizované: 06.06.2021 16:41
Burkina Faso / vojak / armáda / útok / Afrika / Foto: ,
debata (1)

Tamojší obyvatelia objavili celkovo 160 tiel vrátane približne 20 detí, uviedol miestny zdroj. Útočníci vpadli v noci na sobotu do dediny Solhan v provincii Yagha pri hraniciach s Nigerom. Útočníci tu okrem vraždenia tiež vypaľovali domy a spustošili tržnicu, uvádza sa vo vládnom vyhlásení.

Vláda vyhlásila trojdňový smútok a útočníkov označila za teroristov. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Ide o najkrvavejší útok v tejto západoafrickej krajine od roku 2015, keď v krajine začali útočiť radikálni islamisti.

Útok v Burkine Faso odsúdil i generálny tajomník OSN António Guterres, pričom zdôraznil „urgentnú potrebu medzinárodného spoločenstva zdvojnásobiť podporu členským štátom v boji proti násilnému extrémizmu a neprijateľnému počtu obetí“.

K masovému útoku došlo niekoľko hodín po tom, čo neznámi ozbrojenci v piatok zaútočili na dedinu Tadaryat v rovnakom burkinskom regióne. Útok si vyžiadal 14 mŕtvych. Dedina Tadaryat sa nachádza blízko hraníc s Mali na severe a Nigerom na východe.

V uplynulých rokoch sa v Burkine Faso zvýšil počet útokov radikálov, z ktorých niektorí sú napojení na teroristické organizácie al-Kájda a Islamský štát. V apríli pri útoku ozbrojencov na východe krajiny zomreli dvaja španielski novinári a írsky ochranca prírody.

Útoky naberajú na intenzite od začiatku tohto roka aj v susedných krajinách Mali a Nigeri. V minulých dvoch rokoch kvôli násilnostiam v Burkine Faso svoje domovy opustilo 1,14 milióna ľudí. Táto chudobná krajina navyše poskytuje prístrešie asi 20-tisíc utečencov z Mali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Burkina Faso