Pri leteckom útoku Turecka na utečenecký tábor na severe Iraku zahynuli traja civilisti

Najmenej traja civilisti prišli o život pri sobotňajšom leteckom útoku Turecka na utečenecký tábor na severe Iraku. Ide o tábor, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno pohrozil "vyčistením" od militantov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kurdského zákonodarcu.

05.06.2021 19:28
F16 / Stíhačka / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

„Traja civilisti boli zabití a dvaja zranení,“ uviedol kurdský poslanec Rašád Galali z oblasti Machmúr. Podľa jeho slov bola terčom útoku „materská škola v blízkosti budovy školy“ v tábore podporovanom OSN, v ktorom sú umiestnení kurdskí utečenci z Turecka.

Erdogan tento týždeň porovnal Machmúr s pohorím Kandil pri východnej hranici Iraku, kde majú svoje základne povstalci zo Strany kurdských pracujúcich (Partîya Karkerên Kurdistanê – PKK), ktorá je v Turecku zakázaná. Varoval Irak, že Turecko „vyčistí“ machmúrsky utečenecký tábor, ktorý podľa neho poskytuje útočisko kurdským militantom.

PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu. Boje medzi PKK a vládnymi silami na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo, si od roku 1984 vyžiadali viac ako 40-tisíc obetí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko