Proces s teroristami, ktorí útočili v Paríži v roku 2015, bude prebiehať v špeciálnej súdnej sieni

Po viac ako roku dostavali v Paríži špeciálnu súdnu sieň, v ktorej v septembri začne proces s teroristami, ktorí útočili vo francúzskej metropole 13. novembra 2015. Atentáty v koncertnej sieni Bataclan, uliciach Paríža a pri štadióne na predmestí Saint-Denis si vyžiadali 130 obetí a stovky zranených. Zomrelo pri nich aj sedem páchateľov.

05.06.2021 20:29
Bataclan Foto: ,
Na snímke z novembra 2017 ľudia stoja pred klubom Bataclan počas spomienkového podujatia na pamiatku obetí parížskych útokov v Paríži.
debata (2)

Kvôli „bezprecedentnému“ procesu vznikla v historickej budove Justičného paláca na ostrove Ile de la Cité úplne nová súdna sieň. Konať sa v nej budú môcť aj iné veľké procesy, za niekoľko rokov by ale mala byť zbúraná.

Sieň je 45 metrov dlhá a 15 metrov široká. Oproti sudcom bude sedieť 24 obhajcov a 42 právnych zástupcov poškodených. Svoje miesto budú mať tiež traja zástupcovia protiteroristickej prokuratúry. Na dlhých laviciach zo svetlého dreva bude sedieť ďalších 300 právnikov, zástupcovia obetí a pozostalých vrátane novinárov. Celkom táto „obria“ sieň pojme 550 osôb. V ďalších 15 miestnostiach Justičného paláca bude možné proces sledovať naživo na obrazovkách.

V novej súdnej sieni sa začne 8. septembra proces sa 14 obžalovanými vrátane Salaha Abdeslama, jediného preživšieho člena teroristických kománd, ktoré v roku 2015 v Paríži a Saint-Denis útočili.

Jedenásti obžalovaní, ktorí sú teraz vo väzbe, budú v sieni usadení v dlhom zasklenom boxe. Traja obžalovaní, ktorí sú v súčasnosti na slobode, budú na stoličkách pred boxom. Proces by mal pod trvať osem mesiacov.

Od atentátov na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo zo začiatku roka 2015 zahynulo pri teroristických útokoch vo Francúzsku vyše 250 ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súdny proces #Bataclan