Taliban obsadil ďalší okres na východe krajiny, vládne sily sa pripravujú na ofenzívu

Militanti afganského radikálneho hnutia Taliban obsadili ďalší okres v provincii Núristán na východe krajiny, čím prispeli k nedávnym vojenským ziskom, oznámili v sobotu predstavitelia miestnych úradov.

05.06.2021 21:03
Afganistan / Vojak / Armáda / Foto: ,
Príslušníci afganskych ozbrojených zložiek neďaleko vojenskej základne pri afganskej metropole Kábul.
debata (7)

Vládne sily odišli z predmetného okresu Duáb po 20 dňoch. Militanti zablokovali všetky zásobovacie trasy, čo vládne sily prinútilo stiahnuť sa, keďže od ústrednej vlády nemohli dostávať zásoby potravín a munície.

Vládni vojaci odišli z okresu bez boja po dohode sprostredkovanej miestnymi kmeňovými vodcami. Povstalci na vojakov vďaka tomu počas ich odchodu nezaútočili. Do rúk Talibanu padli od štvrtkovej noci už najmenej tri okresy.

Afganskí činitelia v piatok potvrdili stratu dvoch okresov v južných provinciách Zábul a Orúzgán. Od oficiálneho začiatku sťahovania sa amerických a ďalších jednotiek NATO z Afganistanu 1. mája pripadlo Talibanu najmenej sedem okresov.

Taliban zintenzívnil útoky na hlavné mestá provincií, jednotlivé okresy, základne a kontrolné stanoviská. V uplynulých týždňoch boli vysídlené desaťtisíce Afgancov.

Taliban chce udržiavať vysoký vojenský nátlak a bezpečnostné sily zaneprázdnené s cieľom demoralizovať ich, tvrdia experti. Hovorca afganskej armády uviedol, že vládne sily sa pripravujú na elimináciu hrozieb a uvedenie situácie do normálneho stavu.

Taliban uskutočnil od začiatku sťahovania sa medzinárodných síl z krajiny takmer 1 500 rozličných útokov. Odsun zahraničných vojakov má byť dokončený najneskôr do septembra.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban