Šéf nemeckej kontrarozviedky: Rusko je v Nemecku rovnako aktívne ako počas studenej vojny

Rusko je v súčasnej dobe v Nemecku rovnako aktívne, ako tomu bolo počas studenej vojny. V rozhovore s nedeľníkom Welt am Sonntag to vyhlásil šéf nemeckej kontrarozviedky Thomas Haldenwang.

06.06.2021 11:42
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (44)

„Vidíme, že Rusko výrazne zvýšilo svoje aktivity, takže teraz dosiahli úroveň, akú poznáme len z čias studenej vojny,“ povedal šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz – BfV), ktorý funguje ako nemecká civilná kontrarozviedka.

Rusko má v Nemecku podľa Haldenwanga „veľmi komplexný záujem o takmer všetky politické oblasti“. „Jeho metódy sú čím ďalej tvrdšie a prostriedky brutálnejšie,“ dodal v rozhovore. Pripomenul okrem iného vraždu Gruzíncov v Berlíne v roku 2019, z ktorej nemecká prokuratúra podozrieva ruské tajné služby.

I šéf Spolkovej spravodajskej služby (Bundesnachrichten­dienst – BND) Bruno Kahl varoval pred krajinami, ako sú Rusko a Čína. „Ich prístup je tvrdší a neľútostnejší, svoje záujmy presadzujú otvorenejšie ako prv,“ povedal nedeľníku Welt am Sonntag.

Upozornil pritom, že niektoré štáty začali využívať pri zvyšovaní svojho vplyvu nové prostriedky, napríklad „rúškovú a vakcinovú diplomaciu“.

Haldenwang takisto zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že najväčším ohrozením bezpečnosti a demokracie v Nemecku je pravicový extrémizmus a terorizmus. Veľké obavy podľa neho vzbudzuje pravicová extrémistická propaganda na internete. Zároveň je možné pozorovať nový druh násilia spojeného s ľavicovým extrémizmom, dodal.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #studená vojna #kontrarozviedka