Merkelovej strana odrazila útok krajnej pravice

Dosluhujúcej nemeckej kancelárke muselo odľahnúť. V poslednej regionálnej skúške síl pred celoštátnymi voľbami, po ktorých Angela Merkelová plánuje odísť do politickej výslužby, jej Kresťanskodemokratická únia (CDU) odvrátila hroziacu ponižujúcu porážku. Tú jej podľa prognóz mohla v Sasku-Anhaltsku uštedriť krajná pravica.

06.06.2021 21:57
Germany Election Foto: ,
Volebné plagáty krajinského premiéra Reinera Haseloffa z Kresťanskodemokratickej únie (hore) a Olivera Kirchnera z Alternatívy pre Nemecko v meste Magdeburg.
debata (4)

CDU napokon na západe niekdajšieho komunistického východného Nemecka získala až 37,1 percent hlasov a protimigračnú Alternatívu pre Nemecko (AfD) predstihla o vyše 16 percentuál­nych bodov.

Také jednoznačné víťazstvo CDU málokto čakal. Strane prieskumy sľubovali približne 30 percent hlasov, len s minimálnym náskokom na úrovni štatistickej chyby pred AfD. Mnohí krajne pravicoví voliči sa pritom v minulosti k svojej voľbe pri sociologických sondách nepriznávali a výsledky AfD boli spravidla podstatne lepšie než jej namerané predvolebné preferencie. Predpovedaný tesný súboj CDU s AfD sa nakoniec nekonal. Kým konzervatívci si oproti posledným voľbám v Sasku-Anhaltsku o viac ako sedem percentuálnych bodov polepšili, krajná pravica si o 3,4 bodu pohoršila.

„Víťazstvo CDU je hlasom proti krajnej pravici. Voliči sa voči nej vymedzili,“ vyhlásil Reiner Haseloff, premiér Saska-Anhaltska. Populárny regionálny politik bude zostavovať krajinskú vládu už tretí raz za sebou. „Bol to dobrý deň pre CDU a pre demokratické Nemecko,“ komentoval výsledky Armin Laschet, šéf CDU a jej kandidát na spolkového kancelára. Ako poznamenal, pred piatimi rokmi nemala CDU po krajinských voľbách inú možnosť než sa spojiť so sociálnymi demokratmi (SPD) a Zelenými, aby zabránila AfD a postkomunistickej Ľavici v príchode k moci. „Teraz je situácia opačná,“ poznamenal. CDU si môže koaličných partnerov vyberať, do úvahy pripadá dvojfarebná vláda s SPD, prípadne rôzne koalície s účasťou Zelených a liberálov (FDP).

„CDU je hradbou proti extrémizmu,“ povedal Laschet. Kresťanskodemo­kratická únia dostala v nedeľu viac hlasov než AfD a ľavica dohromady, čo je podľa jej kancelárskeho kandidáta potvrdením správnosti centristického smerovania. „Kurz stredu budeme držať a neuhneme ani o milimeter,“ do­dal.

Pre AfD to bola podľa politológa Haja Funkeho tvrdá porážka, a to napriek tomu, že získala až pätinu hlasov. „Už sa videla, že bude s časťou CDU mocensky spolupracovať,“ upozornil na kalkulácie krajnej pravice, že kresťanskí demokrati by mohli prijať ponuku AfD na podporu ich prípadného menšinového kabinetu.

Dôvodom, že sa AfD nedokázala lepšie presadiť, je podľa Funkeho vyčerpanie jej volebného potenciálu v Sasku-Anhaltsku. „A to platí aj pre ostatné krajinské organizácie AfD, ktoré viac či menej stagnujú,“ povedal. „Široká verejnosť, médiá i strany jednoznačne dospeli k tomu, že medzi nenávistnými prejavmi a násilnosťami je jasná súvislosť,“ pripomenul sériu násilných útokov, ktoré mali na svedomí pravicoví extrémisti.

Pre CDU je dobrou správou aj nevýrazný výsledok Zelených v Sasku-Anhaltsku. Ekologická strana, ktorá kresťanským demokratom v celoštátnych prieskumoch šliape na päty, získala len necelých šesť percent hlasov, len o málo viac ako v minulých voľbách. Podľa Funkeho je to dané aj tým, že klimatický program nie je na východe Nemecka pre plánovaný útlm ťažby uhlia taký populárny ako v západných spolkových krajinách.

Otázka, či CDU na jeseň po šestnástich rokoch Merkelovej vlády zostane pri moci, je ale stále otvorená. Jej problémom je, že bojuje prakticky na dvoch frontoch. Kým v západných spolkových krajinách čelí tlaku Zelených, na východe je jej vyzývateľom AfD. „CDU je v súčasnosti nútená viesť dve rôzne volebné kampane proti silným protivníkom s úplne protichodným politickým smerovaním,“ popísal situáciu Merkelovej strany spravodajský portál Deutsche Welle.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #AfD #Armin Laschet