Cichanovská vystúpila na demonštrácii v Prahe

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v pondelok za prísnych bezpečnostných opatrení vystúpila na demonštrácii "Společně za Bělorusko" na Staromestskom námestí v Prahe. Na podujatí sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, informoval portál Novinky.cz.

07.06.2021 06:41 , aktualizované: 22:14
Sviatlana Cichanovská Foto: ,
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská počas tlačového brífingu v budove českého Senátu v Prahe 7. júna 2021.
debata (68)

„Som hrdá na ľudí, ktorí naďalej verejne vyjadrujú podporu politickým väzňom. Iba my, ktorí dávame svoj odpor verejne najavo, môžeme dosiahnuť prepustenie tisícov nevinných väzňov,“ vyhlásila Cichanovská a poďakovala sa ľudom, ktorí prišli podporiť bieloruskú opozíciu.

Počas svojho krátkeho vystúpenie tiež uvidela, že „iba strach a hrdosť“ ju nútia pokračovať v tom, čo robí.

„Nech žije Bielorusko!“ uviedla na záver.

Okrem Cichanovskej na proteste proti režimu v Bielorusku a autokratickej vláde Alexandra Lukašenka vystúpili aj herečka Anna Geislerová, hudobík Jiří Macháček, ako aj niektorí členovia českého Senátu.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil označil v pondelok líderku bieloruskej opozície za právoplatnú víťazku prezidentských volieb, v ktorých vlani v auguste kandidovala proti dlhoročnému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi. Vystrčil Cichanovskú privítal v Senáte počas prvého dňa jej štvordňovej návštevy ČR, informoval server českej spravodajskej televízie ČT24.

„Český Senát dlhodobo podporuje a pokračuje vo svojej parlamentnej diplomacii v tom, čo presadzoval (bývalý prezident) Václav Havel vo svojej zahraničnej politike,“ povedal Vystrčil a zároveň vyjadril podporu bieloruskej opozícii.

Cichanovská, ktorá do Česka pricestovala na pozvanie Miloša Vystrčila povedala, že česká vláda by mala byť dôsledná v postupe proti nezákonnému a „teroristickému“ režimu prezidenta Lukašenka a podporiť ďalšie sankcie proti jeho predstaviteľom.

Vo svojom úvodnom vystúpení hovorila Cichanovská aj o zadržanom bieloruskom novinárovi Ramanovi Prataševičovi či medzinárodných sankciách voči predstaviteľom bieloruského režimu. Zároveň poďakovala medzinárodnému spoločenstvu a nevládnym organizáciám za podporu bieloruských disidentov.

Na utorok má Cichanovská naplánované stretnutia s prezidentom Milošom Zemanom a premiérom Andrejom Babišom. V stredu vystúpi s prejavom v Senáte a stretne sa s ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom. Z bezpečnostných dôvodov však nie je kompletný harmonogram jej návštevy verejne dostupný.

Bieloruská politička je vo svojej krajine stíhaná na základe článku trestného zákonníka, v ktorom sa píše o výzvach na uchvátenie moci. Konkrétnym dôvodom má byť to, že z iniciatívy Cichanovskej bieloruská opozícia vytvorila koordinačnú radu, ktorá si kladie za cieľ sprostredkovanie pokojného odovzdania moci v krajine. Hrozí jej odňatie slobody od troch do piatich rokov. Rusko na základe dohody s Bieloruskom zaradilo Cichanovskú medzi hľadané osoby.

Cichanovská vlani v augustových prezidentských voľbách kandidovala proti Alexandrovi Lukašenkovi. Podľa oficiálnych výsledkov získala len desať percent hlasov. Mnohí sa však domnievajú, že v skutočnosti dostala viac hlasov než Lukašenko, ktorý oficiálne zvíťazil. Výsledky týchto volieb neuznáva mnoho západných štátov ani Európska únia.

Na voľbách sa Cichanovská zúčastnila namiesto svojho manžela, ktorým je podnikateľ, politický aktivista a youtuber Siarhej Cichanovski (42). Tomu úrady účasť vo voľbách odopreli.

Bieloruská politička sa usiluje o vypísanie nových prezidentských volieb. Lukašenko podľa nej stratil legitimitu okrem iného násilným potláčaním pokojných protivládnych demonštrácií. Krátko po prezidentských voľbách Cichanovská odišla do zahraničia, aby sa vyhla zatknutiu. Azyl našla v Litve.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #bielorusko #Sviatlana Cichanovska #Miloš Vystrčil