Vedenia v prezidentských voľbách v Peru sa ujala Keiko Fujimoriová

Z čiastkových výsledkov sčítania hlasov v nedeľných prezidentských voľbách v Peru vyplýva, že pravicová populistka Keiko Fujimoriová si udržiava tesný náskok pred ľavicovým radikálom Pedrom Castillom.

07.06.2021 12:27
Peru / Keiko Fujimoriová / Foto: ,
Kandidátka na post peruánskej hlavy štátu Keiko Fujimoriová
debata

Fujimoriová, dcéra bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, sa ujala vedenia niekoľko hodín po tom, ako z prieskumov inštitútu Ipsos a počiatočného sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách vyplynul výsledok v podobe „štatistickej remízy“.

Politologička Jessica Smithová pre AFP uviedla, že „meno víťaza sa dozvieme až po poslednom sčítanom hlase“. Upozornila, že „stále je to veľmi neisté, rozdiel je príliš malý a musíme si počkať na oficiálny výsledok“.

Obaja kandidáti druhého kola už v sobotu prisľúbili, že budú rešpektovať výsledky hlasovaní. Po voľbách v nedeľu vyzývali svojich priaznivcov na pokoj.

Prvé kolo volieb v apríli vyhral 51-ročný Castillo, ktorý spolu s Fujimoriovou prekvapili tým, že sa práve oni prebojovali do druhého kola. Pred nedeľňajším hlasovaním Castillo tesne viedol v posledných predvolebných prieskumoch. Nový prezident nastúpi do funkcie 28. júla a nahradí dočasného centristického lídra Francisca Sagastiho.

Kandidát na post peruánskej hlavy štátu Pedro... Foto: SITA/AP, Martin Mejia
Peru Election Kandidát na post peruánskej hlavy štátu Pedro Castillo

Nový prezident bude musieť čeliť kríze v krajine, ktorá je postihnutá recesiou a má najhoršiu mieru smrtnosti na koronavírus na svete – z 33 miliónov obyvateľov ich totiž pandémii podľahlo viac ako 184-tisíc. Počas pandémie prišli o prácu dva milióny Peruáncov a takmer tretina krajiny dnes žije v chudobe.

Peruánski voliči si tiež želajú, aby víťaz volieb ukončil roky politických turbulencií, keď sa v Peru za posledné tri roky v prezidentskej funkcii vystriedali štyria politici a siedmi z posledných desiatich lídrov krajiny boli odsúdení alebo vyšetrovaní pre korupciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #Keiko Fujimoriová #Pedro Castillo