Dva prevraty v priebehu jediného roka: Prezidentský post v Mali dočasne obsadil bývalý vodca vojenskej junty

Bývalý vodca vojenskej junty v Mali Assimi Goita v pondelok zložil prísahu a stal sa dočasným prezidentom tejto nestabilnej krajiny Sahelu. Počas ceremónie sa zaviazal, že naplní všetky svoje sľuby a usporiada "spravodlivé a transparentné voľby", informovala agentúra AFP.

07.06.2021 17:44
Mali Foto:
debata (2)

„Chcel by som ubezpečiť subregionálne a regionálne organizácie, ako aj širšie medzinárodné spoločenstvo, že Mali si vo svojom záujme splní všetky svoje záväzky… Prisahám pred Bohom a malijským ľudom, že zachovám republikánsky režim,“ vyhlásil Goita počas ceremónie, ktorá sa konala v hlavnom meste Bamako. Dodal, že „spravodlivé a transparentné voľby sa budú konať podľa plánu“, teda vo februári budúceho roka.

Goita sa vyhlásil za prezidenta koncom mája po tom, ako 24. mája uväznil a zosadil z funkcie dočasného prezidenta Baha Ndawa a premiéra Moctara Ouana. Urobil tak preto, že sa pokúsili o rekonštrukciu vlády bez jeho súhlasu. Oboch neskôr prepustil.

V priebehu deviatich mesiacov došlo v Mali už k druhému vojenskému prevratu. Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) z tohto dôvodu 31. mája na svojom mimoriadnom zasadnutí dočasne pozastavilo členstvo Mali vo svojich radoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali