Taliban udrel plnou silou: Boje zúria v 26 z 34 provincií Afganistanu, hlásia desiatky obetí

Najmenej 150 afganských vojakov zahynulo alebo utrpelo zranenia po návale útokov militantov hnutia Taliban za posledných 24 hodín, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaných vysokopostavených vládnych predstaviteľov.

07.06.2021 19:16
Afganistan Foto: ,
Príslušník afganských bezpečnostných zložiek kontroluje zbraň na kontrolnom stanovišti v okolí Zelenej zóny, v ktorej sa nachádzajú zahraničné veľvyslanectvá v Kábule.
debata (75)

Podľa nich v súčasnosti boje zúria v 26 z 34 provincií Afganistanu. Obete sú „šokujúco vysoké“, dodal jeden z predstaviteľov.

Podľa afganskej vlády sa boje o územia zintenzívnili úmerne tomu, ako Spojené štáty pokračujú v sťahovaní svojich vojakov z krajiny.

Politické rozhovory medzi afganskou vládou a Talibanom sa vo veľkej miere zastavili. Obe strany sa navzájom obviňujú z provokácií a útokov voči civilistom, poznamenal Reuters. Prezident USA Joe Biden nariadil armáde dokončiť sťahovanie zvyšných 2500 amerických vojakov z Afganistanu do 11. septembra tohto roka.

Taliban v pondelok oznámil, že po stiahnutí zahraničných vojakov z krajiny nepotrestá Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali, avšak len v prípade, že svoje konanie „oľutujú“.

Afghanistan US Withdrawal Čítajte viac Expertka: Taliban nezmeníme na milovníkov demokracie
75 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban