Biden pozval Zelenského do Bieleho domu

Americký prezident Joe Biden v pondelok opätovne potvrdil podporu územnej celistvosti Ukrajiny a pozval tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského do Bieleho domu, informovala agentúra AFP.

07.06.2021 19:46 , aktualizované: 22:12
debata (20)

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pre novinárov uviedol, že Biden telefonicky hovoril so Zelenským a povedal mu, že „sa teší, až ho v lete privíta v Bielom dome“. Konkrétny termín Sullivan nespomenul.

Podľa agentúry AP sa Zelenskyj na Twitteri poďakoval Bidenovi „za pozvanie na návštevu Bieleho domu v júli“. „Teším sa na toto stretnutie, na ktorom sa bude diskutovať o spôsoboch rozšírenia strategickej spolupráce medzi Ukrajinou a USA,“ dodal.

Biden tento týždeň pricestuje do Európy a svoju návštevu zakončí vo švajčiarskej Ženeve, kde sa 16. júna po prvý raz stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ukrajina, ktorá bojuje na východe krajiny proti proruským separatistom, dúfa, že počas Bidenovej vlády sa dočká zvýšenej vojenskej pomoci od USA, a hľadá aj podporu vo svojom úsilí o členstvo v NATO.

AP pripomenula, že Zelenskyj v rozhovore pre spravodajský portál Axios, ktorý bol zverejnený v nedeľu, uviedol, že naliehal na Bidena, aby sa s ním spojil „kedykoľvek a kdekoľvek na planéte“ ešte pred plánovaným stretnutím s Putinom.

Zelenskyj už skôr vyjadril obavy z plánu amerického prezidenta stretnúť sa s Putinom, ako aj z takmer dokončeného plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) z Ruska do Nemecka, ktorý umožní Rusku obísť Ukrajinu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj