Michel povedal Putinovi, že môže viac zatlačiť na Bielorusko

Súčasný stav vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom a ich ďalšie zhoršenie nie sú v záujme žiadnej z oboch strán. Uviedol to v pondelok predseda Európskej rady Charles Michel počas telefonického rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

08.06.2021 07:46
Charles Michel Foto: ,
Predseda Európskej rady Charles Michel na archívnej snímke.
debata (27)

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti pripomenula, že k telefonickému rozhovoru došlo necelý mesiac po májovom mimoriadnom summite EÚ, na ktorom 27 šéfov vlád a štátov odsúdilo „nezákonné, provokatívne a destabilizujúce“ aktivity Ruska.

Politické vzťahy medzi Úniou a Ruskom budú predmetom debát premiérov a prezidentov členských krajín aj počas nadchádzajúceho júnového summitu EÚ (24.-25.6).

Vzťahy s Ruskom, ktoré sa zhoršili po zadržaní a uväznení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, poznačilo aj súčasné vyhlásenie o zblížení sa Ruska s Bieloruskom po odklonení civilného lietadla na trase Atény – Vilnius a zadržaní bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviča na letisku v Minsku.

„Súčasná situácia a jej zhoršenie nie sú v záujme žiadnej zo strán,“ povedal Michel počas rozhovoru Putinovi. Podľa zdrojov z Európskej rady ich telefonický rozhovor sa týkal aj situácie v Bielorusku, pričom Michel naznačil, že Moskva by mohla viac zatlačiť na Bielorusko pre upokojenie situácie v tejto krajine. „Rusko môže zohrať dôležitú úlohu pri podpore mierového riešenia krízy,“ odkázal Michel ruskému prezidentovi.

Bielorusko po vlaňajších zmanipulovaných prezidentských voľbách čelilo sérii občianskych demonštrácií, ktoré vyvrcholili represáliami a vystupňovaním tlaku bieloruského režimu na predstaviteľov nezávislých médií, občianskych organizácií a opozície, čo si na strane EÚ vyžiadalo sériu sankcií voči Bielorusku.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #Charles Michel