Europol pri akcii Trójsky štít zadržal po celom svete 800 ľudí

V rámci medzinárodnej policajnej operácie bolo zatknutých vyše 800 ľudí podozrivých z účasti na organizovanom zločine. Vyšetrovateľom sa podarilo nabúrať do šifrovanej komunikačnej aplikácie An0m a nazerať do tajných správ, v ktorých si podozriví vo viac ako stovke krajín písali o chystaných zločinoch. Uviedla to európska policajná agentúra Europol.

08.06.2021 11:52
debata

„Operácia Trojan Shield (Trójsky štít) je jednou z najväčších a najsofistikova­nejších, ktorú kedy vykonali bezpečnostné zložky v boji proti organizovanému zločinu,“ uvádza sa vo vyhlásení Europolu. Policajti mohli 18 mesiacov v reálnom čase čítať obrovské množstvo správ, ktoré si písali členovia zločineckých sietí po celom svete. Celkovo mali správ k dispozícii 27 miliónov.

Osem ton kokaínu

„Tieto informácie viedli v uplynulom týždni k stovkám policajných operácií po celom svete: od Nového Zélandu cez Austráliu a Európu po Spojené štáty a to s impozantnými výsledkami,“ povedal podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii zástupca riaditeľa Europolu pre operácie Jean-Philippe Lecouffe. „Viac ako 800 zatknutých, viac ako 700 prehľadaných miest, zaistených viac ako osem ton kokaínu,“ vymenoval niektoré z výsledkov akcie.

Záťahy sa uskutočnili v uplynulých dňoch v 16 krajinách. Cieľom operácie bolo podľa Europolu rozbiť globálnu sieť organizovaného zločinu, pašovania drog a prania špinavých peňazí bez ohľadu na miesto pôsobnosti. Namierené boli proti kriminálnym organizáciám pôsobiacim vo viac ako stovke krajín, vrátane motorkárskych gangov, talianskej mafie či drogových kartelov.

O vraždách či drogách

Vyšetrovateľom sa podarilo dostať do aplikácie An0m, pomocou ktorej komunikovali zločinci z mnohých kútov sveta. Jej prostredníctvom si písali o chystaných vraždách či obchodoch s drogami, uviedla dnes skôr austrálska polícia, ktorá v posledných dňoch zatkla 224 ľudí naprieč celou krajinou. Novozélandská polícia oznámila 35 zadržaných, Nemecko a Švédsko zhodne 70, Holandsko 49, zatýkalo sa aj v Spojených štátoch, Británii, Rakúsku, Estónsku či Fínsku.

Europol, Haag Čítajte viac Pri záťahu proti pedofilnej sieti na WhatsApp zadržali v 11 štátoch 33 ľudí

Aplikácia An0m sa inštalovala na mobilné telefóny, ktoré mali zablokované všetky iné funkcie a dokázali komunikovať len medzi sebou. Zločinci takéto prístroje medzi sebou sami šírili, pretože sa domnievali, že fungujú nezávisle na obvyklých komunikačných kanáloch, a sú preto mimo dohľadu polície.

„V podstate si jeden druhému nasadzovali putá tým, že prechádzali na An0m a verili mu a otvorene na ňom komunikovali, bez toho, aby tušili, že je celý čas odpočúvame,“ povedal šéf austrálskej polície Reece Kershaw.

debata chyba
Viac na túto tému: #policajná akcia #Europol