Zeman ocenil Cichanovskej odvahu a želá si triumf opozície nad Lukašenkom

Český prezident Miloš Zeman vyjadril v utorok líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej osobnú podporu, ako aj podporu Českej republiky, pričom ocenil jej odvahu. Urobil tak po tom, čo Cichanovskú prijal v prezidentskom letnom sídle v obci Lány, píše spravodajský server českej televízie ČT24.

08.06.2021 15:33
zeman, cichanovská Foto:
Sviatlana Cichanovská počas návštevy Miloša Zemana v prezidentskom letnom sídle v obci Lány.
debata (21)

Zeman zároveň „poprial (bieloruskej) opozícii víťazstvo v boji s posledným európskym diktátorom“, prezidentom Alexandrom Lukašenkom, napísal na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman Cichanovskú podľa jej slov „ubezpečil o absolútnej podpore (Česka) bieloruskému demokratickému hnutiu a poprial nám, aby sa nám čo najskôr podarilo poraziť Lukašenkovu diktatúru“, napísala Cichanovská na Twitteri. Dodala, že témami spoločného rozhovoru boli nedávne zadržanie bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, mučenie bieloruských občanov tamojším režimom a podpora bieloruských študentov a iných častí diaspory v ČR.

Aj s policajnou ochrankou

Cichanovskú na zámok v Lánoch sprevádzali aj policajné autá. Po vyhodnotení bezpečnostných rizík jej pridelili policajnú ochranu, informovala ČT24 s odvolaním sa na hovorcu polície. Okolie zámku pred jej príchodom pre obavy z nastražených výbušných zariadení prehľadali policajti aj za pomoci psov.

Cichanovská pricestovala na štvordňovú návštevu Česka na pozvanie predsedu tamojšieho Senátu Miloša Vystrčila, s ktorým sa už stretla v pondelok. Na utorok má okrem stretnutia s prezidentom naplánovanú aj schôdzku s českým premiérom Andrejom Babišom. V stredu vystúpi s prejavom v Senáte a stretne sa s ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom. Z bezpečnostných dôvodov však nie je kompletný harmonogram jej návštevy verejne dostupný.

Okrem Vystrčila a ďalších senátorov sa Cichanovská v pondelok stretla aj s Dagmar Havlovou, s ktorou podľa vlastných slov hovorila o jej zosnulom manželovi a bývalom prezidentovi Václavovi Havlovi. „Jeho posledný list bol poslaný bieloruským politickým väzňom,“ povedala. Spoločne tiež vyzvali ľudí, aby zasielali listy všetkým ľuďom väzneným bieloruským režimom.

pratasevič Čítajte viac Vynútené priznanie? Pratasevič sa podvolil Lukašenkovi
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #bielorusko #Sviatlana Cichanovska