Mladič zomrie za mrežami. Aj za genocídu

V deväťdesiatych rokoch minulého storočia bol ráznym, drsným generálom, ktorý viedol Srbov do krvavej vojny v Bosne. O vyše štvrť storočia neskôr si 79-ročný Ratko Mladič, ako starý muž s podlomeným zdravím, vypočul definitívny verdikt. Na jeho základe má zvyšok života dožiť vo väzení.

08.06.2021 16:30 , aktualizované: 18:28
mladič Foto:
Ratko Mladič počas pojednávania tribunálu v Haagu 8. júna 2021.
debata (89)

Šestnásť rokov unikal spravodlivosti. Potom päť rokov trval v Haagu jeho prvostupňový proces. V ňom ho Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti vrátane genocídy neprávoplatne odsúdil na doživotie. Odvolal sa on i žalobca.

Bosnia Srebrenica Anniversary Čítajte viac Genocída v Srebrenici nezastavila ďalšie vražedné polia

Mladič tvrdil, že je nevinný a žiadal oslobodenie alebo nový proces. Žaloba bola nespokojná s tým, že prvostupňový súd uznal vojnového veliteľa bosnianskych Srbov za vinného iba z jedného prípadu genocídy, v Srebrenici, a vo zvyšných šiestich navrhovaných prípadoch sa vraj nepodarilo preukázať, že došlo k tomuto najstrašnejšiemu zločinu, aký medzinárodné právo pozná.

Po odkladoch zapríčinených Mladičovým zlým zdravotným stavom i protiepidemickými opatreniami v časoch covidu sa v Haagu v utorok konečne podarilo dať bodku za jedným z najsledovanejších procesov s vojnovými zločincami od Norimbergu, kde po druhej svetovej vojne skladali účty nemeckí nacistickí pohlavári. Je to súčasne posledný verdikt vynesený v Haagu v súvislosti s bosnianskou vojnou.

Srebrenický mäsiar, ktorý si toto hanlivé označenie vyslúžil za masové vyvražďovanie tisícov Bosniakov v dobytej východobosnianskej enkláve, je aj podľa konečného verdiktu vinný z tamojšej genocídy. Návrhu obžaloby, aby bol zločin genocídy uznaný aj v iných oblastiach, však sudcovia znova nevyhoveli.

Pre Hajru Čatičovú, ktorá v srebrenickej masakre prišla o syna, manžela a ďalší tucet príbuzných, je rozhodujúce, že Mladiča, rovnako ako predtým Radovana Karadžiča, vojnového vodcu bosnianskych Srbov, súd uznal za vinného aj z najťažšieho možného zločinu. Predsedníčka združenia Ženy Srebrenice s ďalšími desiatkami pozostalých sledovala vynesenie rozsudku v priamom prenose z Haagu v memoriálnom centre Potočari. „Pre nás je dôležité, že sa v rozsudku hovorí o tom, že je to trest za genocídu. Nehovorím, že nie je dôležité, že mu potvrdili doživotný trest, ale prvoradé bolo, aby ho odsúdili za genocídu, ktorú falzifikátori minulosti popierajú,“ povedala Čatičová pre Pravdu. Je rada, že Mladič na rozdiel od niekdajšieho šéfa belehradského režimu Slobodana Miloševiča pred koncom procesu nezomrel v haagskej cele. Ale bolí ju, že viaceré ženy z jej združenia sa terajšej satisfakcie nedožili.

Hasan Nuhanovič, ktorý ako tlmočník síl OSN obliehanie a dobytie Srebrenice na rozdiel od svojich rodičov a 19-ročného brata prežil, prijal rozsudok ako oneskorené zadosťučinenie. „Mladiča mali právoplatne odsúdiť už dávno. Teraz je už z neho starec s podlomeným zdravím. Má za sebou viacero mozgových porážok. Priam sme sa o neho museli báť, aby sa dožil vynesenia rozsudku. Teraz aj doživotný trest môže v jeho prípade znamenať len zopár rokov či len niekoľko mesiacov,“ povedal pre Pravdu. „Nevravím však, že ho dnes už nebolo treba súdiť. Naopak. Spravodlivosť musí byť vykonaná. Dĺžka vymeraného trestu z jeho pohľadu už nie je dôležitá. Mladič je jednou nohou v hrobe. Rozsudok potrebuje svet, musí sa stať odkazom pre budúce generácie. O to v tomto procese išlo,“ dodal.

Holanďania, Srebrenica Čítajte viac Prežil Srebrenicu, aby rozprával. Aj za mŕtve dvojča

Podľa hlavného žalobcu Sergea Brammertza môže konečný rozsudok nad Mladičom priniesť príbuzným obetí čiastočnú úľavu, ich utrpenie sa tým však nekončí.

Pre denník Süddeutsche Zeitung Brammertz pripomenul, že Mladič, keď dohliadal na 44-mesačné kruté obliehanie Sarajeva, svojim vojakom nariadil, aby sa pri ostreľovaní mesta z okolitých kopcov špeciálne zamerali na ženy a deti. „Jedna svedkyňa pred súdom porozprávala, ako ju zasiahli pri nakupovaní. Guľka jej prešla cez bok a zabila malé dieťa, ktoré držala za ruku. Pre týchto rodičov, ako aj pre mnohých ďalších to nie je koniec,“ povedal hlavný žalobca.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #genocída #Srebrenica #Ratko Mladič #medzinárodný tribunál