Sýria pre letecké útoky Izraelu aktivovala systém protivzdušnej obrany

Najmenej osem provládnych bojovníkov zahynulo v utorok večer počas izraelských náletov v strednej Sýrii. V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Sýria následne aktivovala svoj systém protivzdušnej obrany proti "izraelskej agresii".

09.06.2021 06:42 , aktualizované: 14:00
debata (24)

Izraelské lietadlá smerovali z libanonského vzdušného priestoru. Izraelský útok, ku ktorému došlo krátko pred polnocou, si vyžiadal životy najmenej piatich vojakov sýrskej armády a troch spojeneckých bojovníkov, uviedol pre AFP riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. Dodal, že viacero ľudí utrpelo zranenia.

Cieľom útokov boli podľa SOHR pozície vzdušných síl na predmestí mesta Homs a armádne sklady libanonského militantného hnutia Hizballáh. SOHR zároveň informovalo o výbuchoch v sýrskom hlavnom meste Damask a jeho okolí, ako aj o útokoch v provinciách Homs, Hamá a Lázikíja.

Izraelská armáda, ktorá len zriedkavo prizná zodpovednosť za útoky v Sýrii, pre AFP uviedla, že „správy prichádzajúce zo zahraničných médií“ nebude komentovať. Od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 uskutočnil Izrael na sýrskom území už stovky leteckých útokov zameraných na pozície tamojšieho režimu, ako aj na spojenecké sily podporované Iránom a na členov libanonského hnutia Hizballáh.

Bašár Asad Čítajte viac Zbehol od Asada. Bol sýrsky generál na Slovensku?
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Libanon #letecké útoky