Mjanmarská vojenská junta vzniesla voči Su Ťij obvinenia z korupcie

Mjanmarská vojenská junta vzniesla voči zosadenej civilnej líderke krajiny Aun Schan Su Ťij obvinenia z korupcie. Podozrievajú ju z toho, že údajne prijala nelegálne platby vo forme zlata a tiež viac ako pol milióna dolárov v hotovosti. Informovali o tom vo štvrtok mjanmarské štátne médiá.

10.06.2021 15:50
Aun Schan Su Ťij / Mjanmarsko / Foto:
Protivládne demonštrantky pochodujú s portrétmi mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij počas protestu proti vojenskej okupácii, v mjanmarskom meste Mandalay 5. marca 2021
debata (5)

V Mjanmarsku sa vojenskí generáli chopili moci 1. februára, keď zvrhli občiansku vládu a uväznili členov vlády vrátane štátnej kancelárky Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami. O život prišlo už takmer 850 civilistov.

Laureátka Nobelovej ceny Su Ťij (75) je od puču v krajine v domácom väzení. Vládnuca junta ju obviňuje z podnecovania k vzbure, porušenia zákona o štátnom tajomstve a nerešpektovania koronavírusových nariadení.

Najnovšie obvinenia súvisia s tvrdeniami bývalého šéfa regionálnej vlády v Rangúne, podľa ktorého Su Ťij od neho prijala 600-tisíc dolárov a približne 11 kilogramov zlata. Čelí tiež obvineniam zo zneužitia právomocí, keď si pre svoju charitatívnu nadáciu prenajala dva pozemky.

Su Ťijin právnik Kchin Maun Zo označil obvinenia z korupcie za „absurdné“. Upozornil, že tieto obvinenia majú politické pozadie a ich cieľom je udržať ju mimo diania a očierniť jej osobu.

Thailand Myanmar Čítajte viac Su Ťij zadržali. Mjanmarská armáda sa už o moc nechce deliť

Po týždňoch právnych sporov sa budúci týždeň majú vypočutím svedkov začať dva procesy vedené proti Su Ťij. V pondelok sa v hlavnom meste Nepjito začne proces vo veci obvinení z porušenia obmedzení počas vlaňajšej predvolebnej kampane a tiež za to, že neoprávnene vlastnila vysielačky.

Druhý proces – týkajúci sa obvinení z podnecovania k vzbure – je naplánovaný na 15. júna. Okrem Su Ťij sú obvinení i zvrhnutý prezident Win Mjin a ďalší predstaviteľ strany Národná liga za demokraciu.

Su Ťij strávila v domácom väzení počas predošlej vojenskej vlády už viac ako 15 rokov. Na slobodu ju prepustili v roku 2020, no po poslednom prevrate došlo k jej opätovnému uväzneniu.

mjanmarsko Čítajte viac Najkrvavejší deň protestov: Mjanmarská armáda zabila 114 ľudí vrátane detí
5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij