Castillo sa vyhlásil za víťaza volieb v Peru, Fujimoriová žiada prerátať hlasy

Za víťaza nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Peru sa vo štvrtok vyhlásil kandidát radikálnej ľavice Pedro Castillo. Jeho populistická rivalka Keiko Fujimoriová však tvrdí, že v hre je stále pol milióna hlasov.

10.06.2021 16:24
Pedro Castillo Foto: ,
Peruánsky prezidentský kandidát Pedro Castillo zdraví svojich stúpencov v Lime v pondelok 7. júna 2021
debata (1)

Zo sčítania 99 percent odovzdaných hlasov vyplýva, že Castillo má so ziskom 50,2 percenta veľmi malý náskok pred Fujimoriovou, ktorá dostala 49,7 percenta hlasov.

Fujimoriová v stredu večer požiadala Národný volebný tribunál (JNE) o anulovanie výsledkov v 802 volebných miestnostiach, kde mohlo byť odovzdaných asi 200-tisíc hlasov. Na tlačovej konferencii tiež oznámila, že požiadala o preskúmanie ďalších 300-tisíc hlasov, takže „v hre je pol milióna hlasov“.

Fujimoriová, dcéra odsúdeného a väzneného exprezidenta Alberta Fujimoriho, po začatí spočítavania hlasov viedla, ale Castillo sa na ňu pomaly doťahoval. Keď získal náskok, Fujimoriová začala poukazovať na „nezrovnalosti“ a „náznaky podvodu“, pričom novinárom povedala, že má dôkazy o „jasnom úmysle bojkotovať vôľu ľudu“.

Obaja kandidáti sa pred voľbami dohodli, že svoj výsledok budú rešpektovať. Peruánske orgány odmietli možnosť manipulácie s výsledkami volieb. V rovnakom duchu sa vyjadrila aj Organizácia amerických štátov, ktorá uviedla, že sčítavanie hlasov „je v súlade so zaužívanými postupmi“.

Peru / Keiko Fujimoriová / Čítajte viac Vedenia v prezidentských voľbách v Peru sa ujala Keiko Fujimoriová

Castillovo víťazstvo zatiaľ oficiálne neuznala žiadna zahraničná vláda. Bývalý ľavicový prezident Bolívie Evo Morales mu však už poslal blahoželanie k víťazstvu, ktoré označil aj za triumf „pre obyvateľov Latinskej Ameriky, ktorí chcú žiť v sociálnej spravodlivosti“.

Rovnako ako v posledných troch prezidentských voľbách v Peru je aj tentoraz posledná fáza sčítania hlasov pomalá z dôvodu oneskorení pri preprave hlasovacích lístkov z vidieka a regiónov v džungli, ako aj zo zahraničia, kde žije asi milión voličov. V samotnom Peru je 25 miliónov oprávnených voličov.

Fujimoriová získala väčšinu spočítaných hlasov peruánskych voličov v zahraničí, medzi vidieckymi voličmi je zasa veľmi populárny Castillo.

Nový prezident nastúpi do funkcie 28. júla a nahradí dočasného centristického lídra Francisca Sagastiho. Bude musieť čeliť kríze v krajine, ktorá je postihnutá recesiou a má najhoršiu mieru smrtnosti na koronavírus na svete – z 33 miliónov obyvateľov ich totiž pandémii podľahlo viac ako 184-tisíc. Počas pandémie prišli o prácu dva milióny Peruáncov a takmer tretina ich žije v chudobe.

Peruánski voliči si tiež želajú, aby víťaz volieb ukončil roky politických turbulencií, keď sa v Peru za posledné tri roky vystriedali štyria prezidenti a sedem z posledných desiatich bolo odsúdených alebo vyšetrovaných pre korupciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Keiko Fujimoriová #Pedro Castillo