Johnson: Práca s Bidenom je závan čerstvého vzduchu

Britský premiér Boris Johnson označil vo štvrtok prácu s americkým prezidentom Joeom Bidenom za "veľký závan čerstvého vzduchu". Povedal to po prvom priamom stretnutí s nástupcom Donalda Trumpa v anglickom prímorskom letovisku Carbis Bay, ešte pred summitom skupiny krajín G7, ktorý sa tam začne v piatok. Informovala o tom britská stanica Sky News.

10.06.2021 22:49
Biden Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vpravo) a americký prezident Joe Biden kráčajú pred hotelom Carbis Bay Hotel počas ich stretnutia pred summitom G7.
debata (14)

Johnson povedal, že nová americká administratíva „chce toho veľa robiť spoločne“, napríklad v NATO a v oblasti klimatickej zmeny, čo sú témy, v ktorých má Biden dramaticky odlišné názory než Trump.

Premiér tiež povedal, že sa vyhli téme, ktorá by mohla vniesť do rozhovoru napätie, a tou sú pobrexitové opatrenia v Severnom Írsku. Johnson však ocenil „spoločný záujem“ Spojeného kráľovstva, USA a Európskej únie o zachovanie Veľkopiatkovej dohody.

Predtým sa totiž objavili správy, že Bidenova administratíva obvinila Johnsonovu vládu z „podnecovania“ napätia počas prebiehajúceho sporu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ ohľadne implementovania tzv. severoírskeho protokolu pobrexitovej dohody.

Po rozhovore oboch lídrov, ktorý trval približne hodinu a 20 minút, Johnson povedal: „Rozhovory boli úžasné, trvali dlho a prebrali sme obrovskú škálu tém. Bolo fantastické počúvať Bidenovu administratívu a Joea Bidena, pretože chcú toho veľa robiť spoločne s nami – od bezpečnosti, NATO až po zmenu klímy. Je to skvelé, je to závan čerstvého vzduchu,“ dodal Johnson.

Biden sa tiež po stretnutí s Johnsonom vyjadril k jeho priebehu. Povedal, že bolo „veľmi plodné“. Dodal, že oživená Atlantická charta, ktorú obaja podpísali, bude riešiť „kľúčové výzvy tohto storočia – kyberbezpečnosť, nové objavujúce sa technológie, celosvetové zdravie a klimatickú zmenu“.

Biden tiež potvrdil záväzok Spojených štátov, že nakúpia 500 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a darujú ich chudobnejším krajinám.

„Potvrdili sme svoj výnimočný vzťah – to nie je také ľahké povedať – výnimočný vzťah medzi obyvateľmi našich krajín. A obnovili sme záväzok brániť trvalé demokratické hodnoty, ktoré majú obe naše krajiny spoločné,“ uviedol americký prezident.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson