Manželka mexického drogového baróna 'El Chapa' sa priznala k obvineniam

Emma Coronelová, manželka mexického drogového baróna Joaquína "El Chapa" Guzmána, vo štvrtok na súde vo Washingtone priznala vinu z obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí v USA. Informovala o tom agentúra AP.

11.06.2021 06:37
el chapo emma coronel Foto: ,
Emma Coronelová (vstrede), manželka mexického drogového baróna Joaquína "El Chapa" Guzmána, na snímke z roku 2019.
debata

Výšku jej trestu má súd oznámiť v septembri, píše AP. Guzmánovu manželku zatkli vo februári tohto roka na letisku v americkom štáte Virgínia.

Coronelová bola obvinená z plánovania distribúcie kokaínu, metamfetamínu (pervitínu), heroínu a marihuany v Spojených štátoch. Americké ministerstvo spravodlivosti ju tiež obvinilo z napomáhania manželovi pri úteku z mexického väzenia v roku 2015 a z účasti na plánovaní druhého úteku z väzenia pred tým, ako Guzmána v januári 2017 vydali do USA.

Tohto drogového baróna odsúdili v roku 2019 na doživotie. Jeho drogový kartel Sinaloa bol počas Guzmánovho 25-ročného vládnutia zodpovedný za prepašovanie obrovského množstva kokaínu a ďalších drog do USA. Prokuratúra takisto uviedla, že jeho „armáda sicarios“ čiže „nájomných vrahov“ mala príkaz uniesť, mučiť a zabiť každého, kto sa mu postaví do cesty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #drogy #Joaquín Guzmán #El Chapo