Macron oznámil reorganizáciu vojenských operácií v oblasti Sahelu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok oznámil zásadnú reorganizáciu v oblasti francúzskej vojenskej prítomnosti v krajinách Sahelu a pripomenul aj možnosť prudkého zníženia počtu vojakov v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

11.06.2021 10:25
Mali vojaci Foto:
Francúzski vojaci po absolvovaní štvormesačnej služobnej cesty v rámci operácie Barkhane opustili svoju základňu v Mali 9. júna 2021.
debata (11)

Francúzsko minulý týždeň oznámilo, že prestane dočasne spolupracovať s malijskými ozbrojenými silami na spoločných operáciach dovtedy, kým nedostane „záruky“, že sa do vlády tejto africkej krajiny vrátia civilisti.

Francúzske ministerstvo obrany takto reagovalo na vojenský prevrat v Mali z 24. mája. Macron takisto upozornil, že Francúzsko svojich vojakov stiahne v prípade, ak sa Mali obráti k radikálnemu islamizmu, pripomína DPA.

Vzbúrení vojaci v Mali v máji zadržali dočasného prezidenta Bah N'Dawa a dočasného premiéra Moctara Ouanu, čím vyvolali pobúrenie medzinárodného spoločenstva vrátane Organizácie Spojených národov (OSN) a Európskej únie.

Francúzsko má v regióne Sahelu približne 5100 vojakov v rámci operácie Barkhane, ktorú vykonáva v piatich krajinách Sahelu v Burkine Faso, Čade, Mali, Mauritánii a Nigeri. Misiu s ústredím v Čade spustili po tom, ako Francúzsko v roku 2013 zasiahlo s cieľom zastaviť postup džihádistov v Mali.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Afrika #Mali #Emmanuel Macron